Kolumnit Lammi

Kesä kaikilla aisteilla

Jaana Hanhimäki

Useimmissa meistä sana kesä herättää vahvan mielikuvan. Pihalla tuoksuvat kukkivat syreenit. Arkisten vuorenkilpien keskeltä kohoaa ylväänä sinipunainen iiris. Liljat ja pionit ovat juuri aukeamassa. Monien kesälintujen sirkutus ja viserrys muodostavat äänimaiseman, jota hyönteisten surina täydentää. Välillä harmonian rikkoo vesilinnun kimakka kiljahdus järveltä tai harakan äkäinen räksätys.

Lämpötila on kohonnut jo aamulla yli 20 asteen, mutta onneksi pilviverho suojelee auringon poltteelta. Silti käsivarsia kihelmöi. On ihanaa kävellä paljain jaloin pihalla ja tuntea ruohon pehmeys jalkapohjissa. Kaikkia kesäherkkuja ei vielä ole maisteltu, mutta uudet perunat kuuluvat juhannuksen aikaan.

Tämän vuoden kuumaa juhannusta on verrattu vuoden 1999 juhannukseen. Silloin meidän perheessä oli vastasyntynyt vauva. Muu perhe grillasi ulkona, mutta en uskaltanut viedä vauvaa ulos kuumuuteen. Ihan heti ei lämmönsäätely toimi kunnolla. Isompia lapsia käytin uimassa läheisellä uimapaikalla – kunnes joku älypää heitti rannalta ulkovessan lampeen.

Luonto tuo joskus jännitystä elämään. Kun mies oli mökillä Keski-Suomessa, hän tunsi aamuyöllä, että jokin puri käsivarteen. Huitaistuaan muka hyttysiä hän huomasi mustan otuksen lentävän lattialle. Vintillä ja seinänraoissa majaileva lepakko olikin eksynyt sisälle. Koska lepakot saattavat kantaa hengenvaarallista rabiesta, oli lähdettävä lääkäriin.

Mies soitti paikalliseen terveyskeskukseen, mutta sieltä ei apua saanut. Oli ajettava Hämeenlinnaan. Siellä hoitaja iski samalla kertaa 6 tai 7 piikkiä. Muutaman päivän oli aika raihnainen olo – pakotti sekä puremakohtaa että piikitettyjä paikkoja. Pari kertaa piti vielä käydä Hämeenlinnassa pistoksia saamassa.

Kun mies oli soittanut kuulumiset, googlailin netistä kauhutarinoita lepakoista ja totesin, että asia on otettava vakavasti. Tartunnan mahdollisuus on pieni, mutta jos sen saa, henki on vaarassa. Aikaa on vuorokausi. Ja samana päivänä minua pisti ampiainen mahaan. No, siitä selvisin nielemällä pari (pahanmakuista) Ampikyy-tablettia.

Moni on viettänyt juhannusta veden äärellä. Uiminen viilentää, ja veneily rauhoittaa. Kunhan pitää huolen turvallisuudesta.

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski