Kolumnit Lammi

Kesä kuumimmillaan

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Me suomalaiset olemme tänä vuonna saaneet nauttia kauniista kesäsäästä. Luonnon vehreys ja kukkien loisto todistavat jälleen sen, miten kauniissa maassa saamme elää. Ymmärrämmekö elinympäristömme arvon ja haluammeko vaalia sitä kukin tahoillamme?

Kesään kuuluvat lukuisat valtakunnalliset ja paikalliset tapahtumat, joihin ihmiset kokoontuvat tapaamaan tuttujaan ja vaihtamaan kuulumisia. Näin käy yleensä Lammin Pellavamarkkinoillakin. Vuodesta toiseen, aina lauantaina viikkoa ennen juhannusta! Toki siellä luodaan uusiakin tuttavuuksia, mutta ilo on nähdä rippikoulukaverinsa tai luokkatoverinsa vuosien takaa. Yhdessä koetut asiat palautuvat hetkessä mieliin ja juttua riittää.

2000-luvulle tultaessa Lammikin mainosti itseään matkailupitäjänä. Paitsi, että Lammi tunnettiin elävänä maaseutuna ja laitosten pitäjänä, pitkät perinteet olivat pellava- ja sahtipitäjänä sekä kulttuuripitäjänä. Runsas loma-asutus toi tänne muutamia tuhansia kesäasukkaita ja heidän vieraitaan. Toistuvia kesätapahtumia olivat Pellavamarkkinat, Lammi-viikot, Mommilanjärven soutelu, PellavaRock jne. Vaikka perinteinen täysihoitolatoiminta oli hiipunut vuosien kuluessa, tutustumiskohteita riitti pellavatuotteiden, mustaleimaemmentalin ja paikallisen sahdin parissa. Varsin usein matkaohjelmaan Lammilla kuuluivat myös Lammin keskiaikainen harmaakivikirkko tai Lammin biologinen asema.

Kun kunnat oikein innostuivat kilpailemaan matkailukohteillaan, joku näppäräsanainen kunnanjohtaja oli herättänyt mielenkiintoa kuntaansa kohtaan sanomalla: Tulkaa meille, meillä ei ole ainuttakaan kesätapahtumaa. Meillä saatte olla rauhassa!

Onneksi Lammin osalta tämä ei kuitenkaan ole käynyt todeksi. Ajankohtaisia matkailukohteita ovat mm. Lammin kirkko, Turvantalo ja lukuisat kylien tapahtumat.

Nykyään puhutaan paljon positiivisesta hengestä. Siksi ihmisiä kohdatessa tulisi kysyä: Mitä hyvää sinulle tänään kuuluu? Näin keskustelut avaamalla välttyisimme puhumasta vaikkapa sairauksista, joita moni ei haluaisikaan jatkuvasti muistaa, saati sitten puhua niistä.

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet