VPK banneri
Kolumnit Hauho

Hauhon kujilta ja aitovieriltä: Kesää kohti

Salme Pohjola on hauholainen kotiseutuaktiivi.

Siinä ne nyt vielä nököttävät, nuo kyökkini ikkunamaisemasta näkyvät Hauho-talon räystäspieliä hipovat lumikinokset. Olemme asuneet tämän näköalan vaiheilla kohta kymmenen vuotta, mutta en muista talvea, jona nuo kinokset olisivat olleet noin korkeat mitä ne nyt ovat.

Mutta kevät kuitenkin tekee selvästi tuloaan, vuoropäivin helottaa aurinko ja lämmittää ilmaa, sitten tulee sadepäivä, joka myös saattaa lumikinokset valuttamaan vesiään piha-alueen viemäriluukkuihin. Kun en nykytilassani juurikaan liukkautta peläten voi ulkona käyskennellä, niin on vain muisteltava menneitä keväitä ja elettävä lämpimien päivien toivossa. ”Kyllä se siitä”, sanoi takavuosien presidenttikjn huumorinvälke silmäkulmassaan, niin sanon minäkin.

Seinien sisälläkin riittää kyllä jotakin askaretta joka päivälle. Tai sitten lukemista, jota aika ajoin saan käsiini, ennenlukematontakin, niin kuin vaikkapa Keski-Hämeen uutuus Vuosisata sitten. Siitä saa mainion kuvauksen aidon hämäläispitäjän menneisyydestä. Lammin pitäjän menneistä ajoista en ole aikaisemmin ollutkaan selvillä, kun kaikki kiinnostus on mennyt hauholaisuuden tutkimiseen. Siis iso kiitos kirjasta! Hämäläispitäjiä ovat niin Lammi, Tuulos kuin Hauhokin, vaikka puhe muuttuu jo pitäjän rajalla ja vielä enemmän Lammilla. Hauhon pienellä murrealueella kuultavaa puhetta ei muualla kuulekaan.

Ajatus siirtyy varsin usein tulossa olevaan suveen. Silloin hiljaisenoloinen Hauho herää taas uuteen elämään. Muutamia kesähauholaisia saattaa toisinaan näin alkukeväästäkin etenkin pyhien aikaan tavata, ovat varmaan käyneet tarkistamassa kuinka kesäpaikka on säilynyt talven yli. Ja molemminpuoliset iloiset tervehdykset vaihdetaan, jos kohdalle sattuu entuudestaan tuttu kesävieras. Ja jokseenkin varmana puheenaiheena on tuleva hauholainen kesätori, joka kuusi kertaa kesässä kerää paikalle suuren, tuhansissa luettavan määrän ostajia ja myyjiä.
Mikäli on sateeton ilma, niin rakennusten seinustan penkillä jalkojaan lepuuttava voi seurata kuinka iloisia tapaamisia saa katsella. Kesätorilla tapaa sekä etäisemmillä Hauhon kylillä asuvia tai sitten kesähauholaisia, joihin myös aikojen kuluessa on etenkin työtehtävissä vielä ollessa tutustunut. Entisiä asiakkaita siis, toisinaan myös yhteistyökumppaneita harrastuselämästä.

Harmittavan usein näkee maakuntalehdestä, että taas on Hauho jollakin tavalla jonkun virkamiehen tai elimen ns. hampaissa. Kirjoitetaan mm. että Hauhon entisten kansakoulurakennusten pihapiiriin, siihen jossa kesätoria on jo vuodesta 1982 suurella menestyksellä pidetty, saisi kovasti hyviä asuintontteja. Kyllä me täällä Hauholla ajattelemme, että pelkästään Kirkonkylästä löytyy aivan varmasti muitakin omakotitalojen tai muiden rakennusten tekemiseen soveltuvia alueita, ei siihen meidän loistavaa kesätoripaikkaamme tarvitse uhrata.

Muutama vuosi sitten kutsuttiin alueella hyvin tunnettu hämeenlinnalainen vaikuttaja kuultavaksi siitä, että miksi pitää tätä hienoa ja ahkerasti käytettyä kesätoripaikkaa suunnitella asuinalueeksi. Koko tuhatpäinen toriyleisö ja kauppiaat kuuntelivat hiljaisina vieraamme perusteluja ja myös omia puolestapuhujiamme. Tämä tilanne päättyi keskustelun jälkeen siihen, että kuultavana ollut kaupunginhallinnon edustaja kääri hallussaan olevat pumakat ja asiakirjat rullalle, lähti vanhan koulun rappusia pitkin takaperin pois ja lupasi että tähän asiaan ei niin kauan palata kun Hauholla kesätoria ja muita tapahtumia sillä paikalla järjestetään.

Kuultava sai meiltä kuulijoilta raikuvat aplodit ja kiitokset lupauksestaan. Jonkin aikaa saatiin olla hyvällä mielellä, kunnes taas oli lehdessä joku kaupunginhallituksen asioista kertova Hauhon torin kaavoittamista koskeva juttu. Eivätkä ne jutut siihen ole päättyneet, sillä aika ajoin, kerta kerran jälkeen saa lehdestä lukea vastaavanlaisia Hauhon kesätoripaikan ”kaappaamista” koskevia lausuntoja.

Muitakin Hauhoa väheksyviä kirjoituksia saa lehdestä silloin tällöin lukea. Olen asunut Hauhon Kirkonkylässä vuodesta 1951 alkaen. Muistan, kun hyppäsin linja-autosta vanhan Ehon pihassa ja tuntui heti kuin olisin tullut kotiin. Aikaisemmin en ollut tässä pitäjässä käynyt, en edes pitäjän sijainnista maan kartalla tiennyt, kunnes hämeenlinnalainen opiskelutoveri neuvoi minua ja kertoi miten tänne pääsee, kun olin menossa katsomaan tulevaa virkapaikkaani. En siis voi ymmärtää kun myöhemmin, minun jo kotouduttuani tänne, saatoin lukea Hauhoa väheksyviä maakuntalehden kirjoituksia.

Eivät varmaan edes sitä tiedä, että Hauhon väkiluku kolminkertaistuu kesäisin kun kesähauholaiset tulevat kesäasunnoilleen ja täysihoitoloihin. Samat perheet jo monessa polvessa viettävät kesiään täällä. ”Hauholla on hyvä olla”, sanoi ja kertoi asiakirjaotsikoissa meidän silloinen elinkeinopäällikkömme. Tähän voi tänäänkin hyvin yhtyä.

Hyvää kesää nyt kumminkin kaikille lukijoilleni. Tervehditään ja vaihdetaan kuulumisia kun tavataan.

Salme Pohjola
Kirjoittaja on hauholainen kotiseutuaktiivi.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski