Kolumnit Hauho

Kesän lapsi mä oon

Virpi Kukkonen on Keski-Hämen blogisti Vitsiälästä.

Ollessani pieni tiitiäinen, kuten eno minua kutsui, oli Vitsiälän kylä suuri ja vilkasliikenteinen paikka. Lapsen mielestä se oli pinta-alaltaankin suuri, tikkasihan pienet jalat aikuisen askelissa kylän raittia edestakaisin.

Paljon oli väkeäkin silloin liikkeellä. Jalkamiesten lisäksi kyläläiset liikkuivat pyörillä, hevosilla, traktoreilla ja vain harvakseltaan kulki henkilöautoja. Pihapiireistä kuului elämän ääniä, joita säestivät kotieläimet ja pihojen vahtikoirat. Suuri tapaus oli myymäläauton tulo lähistölle, ostajia riitti silloin ja pysähdyspaikkojakin oli useampia kylätiellä.

Kesät olivat lapsuusmuistoissa suloisen lämpimiä. Vitsiälän kylän elämää virkisti aina lauantaisin tanssilavatouhut. Kylän läpi polveileva tie oli rutikuivaa ja sen aikainen liikenne sekä monet linja-autot nostattivat tasaisen pölykerroksen koko Vitsiälänlahden ylle. Tämä pölypilvi laskeutui hitaasti vasta valkenevaan pyhäaamuun. Milloin sitten sade tuli, oli sekin niin pehmeää ja unettavaa vintin kesäpetillä kuulostellessa.

Istuin usein aitan rappusilla lauantaisin laskien liikennettä, mikä oli sen ajan huvi kuten monella muullakin ikäiselläni. Tulevia ja lähteviä, siitä tiedosta se ruutuvihko täyttyi.

Muuta seurattavaa oli tanssikansan ohella muutamissa maalaistaloissa olevat kesävieraat, kesakot. Näissä kesakoissa oli joskus oikein julkkiksiakin mukana, vaikkakaan en minä niistä mitään ymmärtänyt. Ymmärsin vasta sitten kun sanottiin, että iskelmälaulajia ja filmitähtiä olivat. Mökkeily ei ollut vielä voimissaan ja väki tuli maalle täysihoitoon hyvän maalaisruuan ja maisemien vuoksi. Kylänraittia kulkiessa nämä vieraat toivat lisänsä liikennevirtaan.

Sukututkimusta tehdessäni asettuvat kylän tapahtumat ja siellä eläneet henkilöt oikeaan kontekstiinsa. Kylään liittyvät tiedot auttavat ymmärtämään elettyä elämää antaen tukea lapsuusajan muistikuville tahi korjaten niitä.

Nyt kun kylätietä kulkee, ei millään uskoisi sinne kuuluneen aiemmin sellaista liikennettä. Sukupolvet vaihtuvat, taloja autioituu, mutta jonnekin mummonmökkiin uusia kesäasukkaita on kuitenkin tullut. Näin se vaan täälläkin menee.

Toivottavasti teillä muillakin on hyviä kesämuistoja hallussanne!

Virpi Kukkonen

Kirjoittaja on Keski-Hämeen blogisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski