Kolumnit Lammi

Kesyt kaipaavat, villit lentävät

Jaana Hanhimäki

Kevät nostaa pintaan kaksi minulle tärkeää asiaa: linnut ja kirjat.

Aamuisin, kun käyn postilaatikolla, kuuntelen tarkasti, onko laulajien joukkoon liittynyt uusia ääniä. Konsertti on upea! Keittiön ikkunasta seuraan, kun pariskunnat tarkistavat, onko pihapuun linnunpönttö vielä tyhjä. Halukkaita pesänrakentajia olisi monia.

Maaliskuu sai lintujen lisäksi myös kirjailijat liikkeelle. Kirjailija Jyri Paretskoi toi lukemisen ilosanomaa Hakkalan 7. ja 8. luokille. Sitten valtakunnallisen Lukuliike koulussa -kampanjan ansiosta vierailulle tulivat salibandypelaaja Jussi Piha Tampereelta sekä kirjailija Kalle Veirto Lahdesta. Ensin mainittu kertoi omasta lukemisestaan ja jälkimmäinen kirjoittamisestaan. Kirjaston 30-vuotisjuhla toi vielä paikalle näyttelijä-kirjailija Reidar Palmgrenin.

Jos olet kiinnostunut salaperäisistä asioista, kannattaa pistäytyä hämeenlinnalaisessa museo Skogsterissa. Siellä on menossa näyttely Henkimaailman juttuja, jossa esitellään suomalaisia ja hämäläisiä uskomuksia. Hakkalan ysit vierailivat siellä, ja minäkin pääsin yhden ryhmän mukana näyttelyyn. Erityismainintana erittäin miellyttävä ja asiantunteva opas(tus)!

Tekstin otsikko sopii sekä kirjojen ystäviin että lintuihin. Osa linnuista muuttaa talveksi Suomesta kauas pois, mutta palaa keväällä. Osa siirtyy vain hieman eri paikkaan, vaikkapa pihoilta metsään. Ihmisistäkin osa haluaa nähdä ja kokea paljon. Elämykset ovat tärkeitä. Osalle taas turvallinen elämä sopii hyvin, mutta kirjojen avulla voi hypätä toisiin maailmoihin. Joka paikkaan ei tarvitse itse mennä. Aina se ei edes ole mahdollista. (Kirjat kartuttavat myös sanavarastoa. Lähiaikoina olen selittänyt nuorille muun muassa sanojen kolkko, verkkainen ja sepittää merkitystä.)

Otsikko on myös Terhi Rannelan uuden matkakirjan nimi. Joillekin olen kirjaa jo suositellutkin. Rannela kuvailee matkojaan kiinnostaviin paikkoihin ja kertoo niihin liittyvistä kohtaamisista ja ajatuksistaan. Suosittelen lämpimästi!

Jaana Hanhimäki

Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

<$>

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet