Kolumnit Hauho

Kippis kieltolaille

Jouni Lehtonen on Hämeen Yrittäjien viestintäpäälikkö Hauholta.

Tuleva kesäkuun 1. päivä on maljan noston arvoinen merkkipäivä. Silloin tulee kuluneeksi tasan sata vuotta, kun Suomessa astui voimaan kieltolaki.

Se kielsi alkoholipitoisten aineiden nauttimisen, valmistuksen, maahantuonnin, myynnin, kuljetuksen, anniskelun ja varastossa pidon muissa kuin lääkinnällisissä, tieteellisissä tai teknillisissä tarkoituksissa. Aikomuksena oli raitistaa koko Suomi, mutta lain vaikutus oli lopulta täysin päinvastainen.

Kosti Waldstedt toimi Hauhon piirin nimismiehenä 1920-luvun lopulla. Hän tuli kuuluisaksi toimeenpantuaan täällä suuria pirtutakavarikoita sittemmin kolmostieksi nimetyllä kuljetusreitillä eli Helsingistä Tampereelle johtaneella päätiellä. Tie kulki tuolloin Hauhon Vermasvuoren ja Ilmoilan kautta.

Vuonna 1929 sukunimensä Vasaksi muuttanut poliisineuvos kertoo muistelmissaan, kuinka kieltolain aikaan hauholaisissa pidoissa isännät tapasivat siirtyä päivällisen jälkeen yläkertaan uutta uunia ihailemaan. Ruokaryypyillähän vinttikamarissa käytiin. Sen tiesi lainvartijakin, jonka kohtalona oli jäädä saliin rovastille seuraa pitämään. Vasa katsoi rikettä läpi sormien. Hän toteaa muistelmissaan, että mikäli olisi virkaintoisena asiassa toiminut, niin pian olisi saanut katsella töitä jostain toisesta nimismiespiiristä.

Yksi kieltolain aikainen laiton valmiste ja tarjottava oli sahti. Vasan mukaan sitä tehtiin erityisesti Lammilla, mutta Hauhollakin tätä juomaa osattiin valmistaa. Tarjottiin sitä nimismiehellekin ja maistoihan hän. Tämä asia ei ole 90 vuoden aikana muuttunut. Nimismiehiä ei enää ole, mutta edelleen seudun sahtimestareilta perinnejuomaa hakevat myös niin poliisit kuin tuomaritkin.

Kosti Vasa lähti Hauholta vuonna 1931 rikostutkimuskeskuksen apulaispäälliköksi ja eteni urallaan aina Keskusrikospoliisin päälliköksi ja sai ansioistaan poliisineuvoksen arvon.

Mitä tästä opimme? Pätevä virkamies tarvitsee maalaisjärkeä ja tervettä harkintaa toimissaan. Suomalaista ei saa ruotuun kielloilla eikä sanktioilla vaan viisaudella ja kohtuudella.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien viestintäpäälikkö Hauholta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski