Kolumnit Hauho

Kiskojen kolinaa

Jari Koskinen

Ilmastonmuutos on koko ajan esillä. Vaikka Suomi ei tätä asiaa ratkaise, on meidänkin tehtävä järkeviä toimia oman hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Liikenteen osuus päästöistä on noin 20 prosenttia.

Yhtenä keinona päästöjen vähentämiselle on joukkoliikenteen lisääminen. Siksi erilaisia rata/raideyhteyksiä mietitään. Jos ihmiset matkustaisivat enemmän esimerkiksi junalla, niin päästöt pienenisivät. Keskusteluissa on ollut esillä nopeita junayhteyksiä Helsingistä pohjoiseen, länteen ja itään. Investoinnit ovat mittavia, ja kaikkea ei voi rakentaa kerralla. Puhutaan vähintään 10 miljardin investoinneista.

Koska rahaa on rajallisesti, asioita pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Tällä hetkellä Helsingin ja Tampereen välillä tehdään noin 4,5 miljoonaa matkaa vuodessa. Se on kolme kertaa enemmän kuin Helsingin ja Turun välillä. Kun tähän lisätään Tampereelta pohjoiseen suuntautuvat matkat Seinäjoelle ja Ouluun, niin ei ole epäselvyyttä, mitä ilmansuuntaa pitää ensimmäiseksi parantaa. Jos siis tavoitteena on saada lisää matkustajia juniin ja vähentää ilmastokuormaa.

Jos raideyhteyksiä pohjoiseen parannetaan, niin seuraavaksi pitää päättää miten se toteutetaan. Helsingissä liputetaan suoralle radalle Tampereelta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Tämä saa tukea ainakin osittain myös Tampereen kaupungilta. Se tarkoittaisi sitä, että unohdetaan ne kaupungit, jotka ovat siinä välillä. Nopeasti pitää päästä Tampereelta lentokentälle. Ja viis veisataan Akaasta, Hämeenlinnasta, Hyvinkäästä tai Keravasta. Tämä lyö kyllä minun mielestä korville sitä jaloa tavoitetta ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Vähän ennen joulua Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) sanoi Helsingin Sanomille, että yhteyden Tampereelta lentokentälle pitää olla nopeampi kuin 1 tunti ja 18 minuuttia. Käytännössä siis unohdetaan nuo pikkukaupungit välissä. Tämä kuvastaa hyvin helsinkiläisten itsekkyyttä. Kaikkien veronmaksajien rahoilla pitää tehdä nopea yhteys, mutta kaikista alueista ei tarvitse välittää. Liito-oravista kyllä ollaan huolissaan, mutta ei Kehä kolmosen ulkopuolisista ihmisistä.

Jari Koskinen
Kirjoittaja on hauholainen maanviljelijä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski