Kolumnit Lammi

Koronakilot

Päivi Kankaanmäki on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.

Kesä meni ja kiloja tuli sanoi moni. Bonuksena oli alla jo muutama koronakilo eli poikkeusolojen aiheuttama lihominen. Kevään kolme kuukautta meni monella etätöissä ja sohvalla maaten, kun käytännössä kaikki liikuntapaikat olivat kiinni. Lisäksi meidät epidemian alussa peloteltiin niin hyvin, että uloskaan ei uskallettu mennä. Ja sitten lomautukset ja jopa työpaikan menetykset lisäsivät henkistä pahoinvointia, jota lääkittiin hyvin syömisellä ja juomisella.

Toki monella myös paino laski kevään aikana, kun kotona tuli syötyä terveellisesti ja aamuisen työmatka-ajan pystyi käyttämään esimerkiksi lenkkeilyyn. Siksi varmaan moni työntekijä mielellään jatkaa etänä työskentelyä tulevaisuudessakin.

Pääsääntöisesti ihminen havahtuu kaksi kertaa vuodessa painon tarkkailuun. Näin syksyllä kesäauringon laskeuduttua ja talvella heti vuoden vaihteen jälkeen, kun ollaan joulukuussa syöty muutama suklaalevy liikaa.

Painoa yritetään useasti nopeilla muutaman viikon tai kuukauden kursseilla saada laskettua. Nykyihminen kun on aika malttamaton. Minulle kaikki nyt ja heti on monen arkipäivää.

Tällaisissa tilanteissa monesti auttaa peilin eteen meneminen ja rauhoittuminen. Miksi minun nyt pitää viikossa laihtua viisi kiloa? Voisinko oppia elämään sen verran terveellisemmin, ettei tarvitsisi hermostua muutamasta lisäkilosta.

Pysyvä elämäntapamuutos ravinnon ja liikkumisen suhteen ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä. Ja siihen ei tarvita satoja euroja maksavia kirjekursseja. Suosimalla muun muassa valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ravitsemus -ja ruokasuosituksia pääsee jo todella pitkälle. Mutta se vaatii malttia, ja täytyy myös olla itselleen armollinen.

Me jokainen tarvitsemme palkintoja. Mieti, mikä muu asia voisi tuoda hyvän olon tunnetta, kuin rasva ja sokeri. Opettele palkitsemaan itsesi sillä.

Päivi Kankaanmäki
Kirjoittaja on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski