Kolumnit Hämeenkoski

Koskenkorvan inspiroimana: seriffi Hauhollekin

Jouni Lehtonen on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Hauholla on suivaannuttu ja surtu asiamiespostin loppua. Korvikkeeksi Posti on toimittanut pakettiautomaatin S-marketin aulaan. Ihan kiva automaatteihin tottuneille pakettiasiakkaille, mutta muita postipalveluja tai neuvoja masiina ei tarjoa eikä rupattele.

Asiamiespostin loppumisen on yrittäjä ottanut suoraselkäisesti omalle kontolleen. Yrittäjän laskutikku näyttää, ettei lisäpalvelu tuonut lisää bisnestä, ainoastaan lisää työtä. Yrittäjä toteaa, ettei voi harjoittaa hyväntekeväisyyttä. Ymmärrän näkemyksen.

Mutta olisiko syytä nähdä metsä puilta, katsoa kauemmas? Elinvoimainen pitäjä, jossa on riittävät peruspalvelut, ruokkii liike-elämää ja pitää asiakkaat omassa pitäjässä.

Elävä esimerkki löytyy Pohjanmaalta, missä yrittäjä Jari Mäki pyörittää Koskenkorvalla – siis sen nimisessä kylässä – monialaista amerikkalaisiin tuotteisiin erikoistunutta yritystään.

Koskenkorvan seriffiksi tituleerattu yrittäjä on pelastanut lopettaneita yrityksiä sekä ostanut, kunnostanut ja laittanut vuokralle tyhjiä liikehuoneistoja. Kylän pankkiautomaattikin olisi lopetettu, ellei Mäki maksaisi automaattia ylläpitävälle yhtiölle tarvittaessa tukimaksua omista rahoistaan, jotta automaatti ja käteisen ruokkima elinvoima säilyvät omalla kylällä. Seriffin iloksi asenne on tarttunut kyläläisiin: paikallisia palveluja suositaan yhä enemmän.

Esimerkki on Pohjanmaalta, mutta miksei toimisi myös hämäläisittäin versioituna, ehkä vähemmän numeroa tehden, mutta yhteiseen hiileen pitäjän parhaaksi puhaltaen ja hyviä elinvoimatekoja toteuttaen. Voivottelu palvelujen kadottua ei auta, teot auttavat. Tarvitaan kirkastavaa ajattelua ja uusia toteuttamistapoja – sekä olemassa olon oikeutustamme puolustavia seriffejä.

Raikkaita aiheeseen liittyviä esimerkkejä uusista palvelumuotoiluista ovat Alvettulan Kyläkaupalle avattu Matkahuollon pakettipalvelu ja Ravintola Neljässä Oravassa oleva DB Schenkerin pakettien noutopiste. Meidän pitää vielä enemmän paukutella henkseleitämme näistä myönteisistä asioista ja kertoa niistä muillekin. Käytetään oman pitäjän palveluita ja pistäydytään paikallisessa, noutamassa paketti.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on Hämeen Yrittäjien viestintäpäälikkö Hauholta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski