Kolumnit Hämeenkoski

Koulukiusaajat somen sontatunkiolla

Miikka Lönnqvist

Olen kolumneissani tavannut taivastella milloin mitäkin aikamme ilmiötä. Viimeksi huutelin yleissivistyksen perään ja tällä kertaa ajattelin ihmetellä, mikä meitä aikuisia ihmisiä vaivaa, kun avaamme sosiaalisen median. Sosiaalisesta mediasta on nimittäin viimeisten vuosien aikana tullut pahan olon sontatunkio, jonne käydään purkamassa omaa suuttumusta ja patoutunutta vihaa, milloin mitäkin asiaa tai ilmiötä kohtaan.

Erityisesti Twitteristä vaikuttaa tulleen paikka, jossa pärjää, jos olet mahdollisimman piikikäs ja ilkeä kanssaihmisille. Paras ilkeys palkitaan valtavalla määrällä tykkäyksiä ja uudelleentwiittauksia. Jos minun pitäisi sanoa miten siellä olevien aikuisten ihmisten tapa käydä ”sivistynyttä yhteiskunnallista keskustelua” eroaa koulukiusaamisesta, en siihen kykenisi. Hämmentävintä tässä kaikessa on se, miten nopeasti tällaisesta tavasta käydä julkista keskustelua on tullut aivan normaalia.

Johtavien päivälehtien toimittajat, puoluejohtajat ja jopa ministerit käyvät päivästä toiseen sanasotaa, jossa itse asioilla on hyvin harvoin enää mitään roolia. Väittelyssä menestyy se, joka kaikkein näppärimmin saa nolattua kanssakeskustelijan. Jos ei muuten, niin viimekädessä vaikka ruumiillisia ominaisuuksia, ihonväriä tai seksuaalista suuntautumista hyväksikäyttäen. Kaikkein huolestuttavinta on se, että samat tavat ovat alkaneet levitä myös tasavaltamme korkeimman vallankäytön näyttämöille – valtuustosaleihin ja eduskunnan suureen saliin.

En ole juuri mistään samaa mieltä 1950-luvun Suomea takaisin huutavien perussuomalaisten kanssa mutta yhden asian minäkin haluaisin siltä vuosikymmeneltä takaisin. Käytöstavat ja toisen ihmisen kunnioittamisen. Vielä tuolloin ne olivat asioita, josta annettiin koulussa arvosana mutta jotka nykyisin ovat vain tiellä, kun pohditaan, miten voisi kaikkein ilkeimmin ampua alas esitetyn idean tai vaikka vain onnitella nuorta naiskansanedustajaa perheenlisäyksestä.

Miikka Lönnqvist
Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat