Kolumnit Lammi

Köyhyys

Päivi Kankaanmäki.

Tänään vietetään kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomio maailmanlaajuiseen köyhyyteen ja miettiä keinoja sen poistamiseen.

Kuka sitten on köyhä? Ketä pitäisi auttaa? Yhtä oikeata vastausta ei ole. Köyhyyttä on vaikea uskottavasti mitata. Erilaisia määritelmiä on jonkin verran käytössä, mutta niistäkin on vaikea saada faktatietoa esille. On olemassa absoluuttista köyhyyttä, jolla tarkoitetaan tilaa, missä ei ravinnon, vaatetuksen ja asumisen edellytykset täyty. Tätä esiintyy eniten kehitysmaissa. Suhteellinen köyhyys taas tarkoittaa yksilön huono-osaisuutta verrattuna väestön keskimääräiseen elintasoon. Toki köyhyyttä voi mitata myös ihmisen kokemuksen kautta.

Useasti köyhyys Suomessa yhdistetään kodittomuuteen. Vuonna 2018 Suomessa oli noin 5 500 asunnotonta, jotka pääosin yksinäisiä miehiä. Suurin osa asuu tuttaviensa tai sukulaistensa luona pääkaupunkiseudulla. Muistutettakoon tässä kohtaa, että perustuslain mukaan kunnan velvollisuus on välttämättömään huolenpitoon, eli on osoitettava jokaiselle lämmin yösija.

Tänään monella paikkakunnalla on erilaisia Asunnottomien yö tapahtumia. Tämän vuoden teemana on ”varjojen naiset”. Asunnottomat naiset altistuvat useasti hyväksikäytölle sekä väkivallalle. Teeman tarkoituksena on nostaa nainen esiin. Heissä on paljon voimaa, joka halutaan tuoda esille.

Sitten on vielä yksi köyhyyden aste ja se on henkinen köyhyys. Taloudellinen ahdinko voi lisätä sitä, koska rahattomuus rajoittaa harrastuksia sekä myös sosiaalisia suhteita. Me kukin voimme sitä helposti estää edistämällä yhdessäoloa sekä yhdessä tekemistä kaiken ikäisten kanssa. Se tuo rikkautta omaan elämään.

Päivi Kankaanmäki
Kirjoittaja on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski