Kolumnit Lammi

Kukkia poikkeaville

Jaana Hanhimäki on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Alkukesän luonto on ollut rehevä. Vietin kesäkuista iltapäivää ystävien kanssa Porraskoskella Luukun laavulla. Oli kaunista ja hiljaista. Läheinen järvenlahti oli aivan tyyni. Laavulle vievän polun varressa kasvoi pieniä, vaaleanpunaisia, vahvasti tuoksuvia vanamoita. Tuli mieleen Eino Leinon Nocturne: ”Tuoksut vanamon ja varjot veen, niistä sydämeni laulun teen.” Siinä hetkessä mieli lepäsi. Kun tulin kotiin, olivat kukkapenkin keltapäivänliljat aukaisseet kukkansa. Uskomatonta!

Vielä yksi kukkajuttu! Jämsästä Mänttään menevän tien varressa oli ennen kyltti Kukkia poikkeaville merkkinä lähellä olevasta kauppapuutarhasta. Joka kerta kun sen ohi ajoi, meni suu hymyyn.

Pellavamarkkinat vetivät tutun koulunpihan täyteen ihmisiä ja markkinavilinää. Oli mukava pysähtyä vaihtamaan ajatuksia monien ihmisten kanssa. Kirjastossa tuotantoaan esittelevän taiteilijan kanssa mietimme tilan mukautumista myös nuorisotilaksi ja kuvisluokaksi. Toisen taiteilijan kanssa puhuimme graffitin kutsumisesta modernisti muraaliksi. Eläkeopettajille oli tärkeää jonkin tietyn kirjan merkitys ihmiselle. Sain kuulla, että monet kirjailijat ovat viettäneet kesiään lähiseudulla ja saaneet täältä aiheita kirjoihinsa.

Joitakin viikkoja sitten oli Keski-Hämeen välissä vanhan lehden näköislehti. Perheen nuori selasi sitä ja kommentoi kolminumeroisia puhelinnumeroita. Automaattisesti sanoin, että meidän numero oli 396. Se katse, joka minuun luotiin, sai minut tuntemaan itseni kivikautiseksi fossiiliksi. Olinko tosiaan elänyt jo silloin?

Jokin aika sitten yksi ystäväni arveli, ettei meidän ikäluokkamme ole saanut kovin merkittävää aikaan. Sanoin, että olemme eläneet jatkuvassa muutoksessa. Olemme sopeutumisen mestareita. Lankapuhelimet ovat mennyttä aikaa. Enää ei kesäisin tarvita radiokuulutuksia lomamatkalla oleville. ”Liisa ja Matti Virtanen, matkalla jossakin Pohjois-Suomessa. Ottakaa heti yhteys kotiin!” Matkapuhelimella saa aina kiinni. Kaikki asiat hoituvat sahköisesti. Digimaailma on nopea, mutta myös altis häiriöille (ja huijareille). Työelämän kiivas tahti on lisännyt kiireettömien kesäpäivien merkitystä.

Jaana Hanhimäki

Kirjoittaja on Hakkalan koulun

äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski