Kolumnit Lammi

Kymmenen liitosvuotta takana

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Vuonna 2009 toteutuneen kuntaliitoksen kuviot innostavat ensimmäisen 10-vuotiskauden jälkeen muistelemaan tuota aikaa ja ennen kaikkea sitä, miksi kuntaliitos tehtiin.

Maassamme toteutettiin tuolloin lukuisa määrä kuntaliitoksia, joissa osallisina oli 100 kuntaa. Voidaan puhua kuntaliitosaallosta, jossa Hämeenlinnan seudun kunnat Hattulaa ja Janakkalaa lukuun ottamatta olivat mukana.

Kuntaliitos ei syntynyt hetken huumassa, vaan sitä edelsi 10 vuoden yhteistyö seudulla. Tänä aikana toteutettiin uusia kuntapalvelujen tuottamistapoja, joissa lähtökohtana oli seudun kokoa vastaava organisointimalli. Erikoisosaamista vaativat palvelut keskitettiin suurempiin yksiköihin, esim. palo- ja pelastustoimi sekä viemäri- ja vesilaitostoimi.

Rinnalla kulki koko ajan jo pitemmällä aikavälillä toteutetut kuntien väliset ostopalvelut sekä yhteistyön vuosina aikaan saadut seudulliset palvelut.

Huoli kuntapalvelujen tuottamisesta sekä erityisesti kuntien taloustilanteesta painoi kuntaliitospäätöksessä, jota edesauttoi Hämeenlinnan päätös antaa yhdistymisavustuksesta 9 milj. euroa seudun pienten kuntien infran rakentamiseen. Lammi sai toteuttaa itsenäisen kunnan aikana valmistellun uimahallihankkeen kaupungin budjettivaroin sekä lisäksi liikuntahallin ja päiväkodin. Myös tuloveroprosentti laski liitoskunnissa asuville 18 prosenttiin ensimmäisen vuoden ajaksi.

Vaikka rakenteellisia uudistuksia on tehty, Lammi on saanut pitää tärkeimmät kuntapalvelunsa omassa pitäjässä. Pahimmat skenaariot eivät ole toteutuneet ja palvelurakennetta on voitu kehittää nykyaikaisempaan suuntaan. Kuitenkin on todettava, että kaupungin hallinto on jäänyt etäiseksi, eikä aina ole helppoa löytää asioista vastaavaa.

Erityisesti valtuutettujen tulisi pitää näkökulmaa kotikulmille päin esillä ja huolehtia palvelujen säilymisestä tasapuolisesti koko kaupungin alueella. Kaikista kaupungistumispyrkimyksistä huolimatta maaseudun elinmahdollisuudet tulisi voida taata.

Helena Hirviniemi

Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat