Kolumnit Lammi

Lammilaiset haluavat säilyttää lukionsa

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Lammin lukio aloitti toimintansa vuonna 1961. Ensimmäiset ylioppilaat kirjoittivat 1964. Oppilasmäärät ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta yhteishaussa lähilukio on lammilaisille nuorille ensisijainen hakukohde.

Lammin lukiosta on saatu hyvä pohja jatko-opinnoille. Lisäksi musikaalisesti lahjakkaat nuoret ovat päässeet toteuttamaan musikaalin tuottamista, tänä vuonna jo 33. kerran.

Kuntaliitokseen mentäessä jokainen liitoskunta kirjasi ylös ne asiat, joita piti tärkeänä myös tulevaisuudessa. Kunnan peruspalveluihin luettiin tuolloin myös lukio-opetus.

Hämeenlinnan kaupunki on jälleen tekemässä selvitystä Lammin lukion tulevaisuudesta. Edellisen selvityksen laatimisesta on ehtinyt kulua viisi vuotta. Tuolloin yksituumainen loppupäätelmä oli, että lukio säilyy Lammilla, koska sen lakkauttaminen ei tuo merkittäviä säästöjä.

Selvitys tehtiin tuolloin mm. opetuksen ja oppilaiden näkökulmasta. Vaikutusten arvioinnissa ei huomioitu, mikä merkitys lukiolla on pitäjän tulevaisuudenkuvalle ja elinvoimaisuudelle. Näin tärkeää näkökulmaa ei voi jättää selvittämättä, jos selvitystyö tehdään kattavasti.

Kuntapalvelujen tuottamisessa tärkeä kriteeri on kuntalaisten yhdenvertaisuus. Toteutuuko se, jos lammilaisnuorten täytyy lähteä hakemaan valkolakkia kantakaupungin lukioista? Palataanko palvelutuotannossa kymmeniä vuosia taaksepäin, aikaan, jolloin nuorten oli pakko suoriutua matkasta päivittäin tai muuttaa etäälle kodistaan?

Lammille haetaan sykettä uusilla aktiivisilla toimilla yhteistyössä Linnan Kehitys Oy:n kanssa. Kannattaisiko ensin katsoa ne toimet, mitkä säilyttävät nykyisen sykkeen? Lukiolaisten lähteminen opiskelemaan muualle tietää iskuja sykkeisiin.

Lammin lukion joutuminen ensimmäisten säästökohteiden joukkoon koskettaa. Jos päätös toteutetaan tämän suuntaisesti, se eriarvoistaa nuoria, joilla tulisi olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet rakentaa tulevaisuuttaan. Lammilaisten osalta ei toteudu erään kaupunkilaisisän toteamus, että ”meidän pojan pitää saada käydä pyörällä lukiossa”.

Toivon päätöksenteon pohjaksi riittävän laajaa ja perusteellista eri vaikutusten arviointia, jossa mukana on ns. 0-vaihtoehto eli ettei tehdä mitään.

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat