Kolumnit Tuulos

Lifestyle

Kirsti Häppölä

Jokikulmalla on nähty elämäntyyliä, kun kaksi kanoottia rantautui eilen joen rantaan Vaulan kasvimaan kohdalle.

Kaksi iloista pariskuntaa oli melomassa Kirkonrannasta Leheen kautta Pyhäjärvelle. Ja aurinko paistoi.
Heikki, Vaula ja minä olimme varanneet joentöyräälle pari pulloa kuohujuomaa, ja näin tulleet perustaneeksi Jokikulman Rantakrouvin. Ja heti tuli asiakkaita.

Hellepäivät hullaannuttavat suomalaisen, joka on kärvistellyt rospuuton alla jo aika pitkään. Sielu lepää, kun hakee aamulehden laatikosta, ja pesäpuuhissa olevia kiireisiä lintuja sujahtelee koko ajan pään päällä. Sirkutus on mahtava. Läheisessä Toivoniemen kuusikossa sirkutus tiivistyy, ja sekaan mahtuu variksen rääkäisy, joka sen omasta mielestä on varmaan hyvin romanttinen. Toissailtana istuin pitkään ulkona, nautin leijuvasta tuomenkukkien tuoksusta ja tuijotin kullankirkasta uudenkuun sirppiä kuulaalla taivaalla.

– Mit´ itkettävää ihanuutta täys´ onkaan aamu toukokuun, sanoo runoilija. Ja toinen jatkaa:

– Ilo visersi äänellä peipposen, sen pienen ja kaikkein tyhmimmän…

Toivoniemen isäntä ajoi yhtenä päivänä rallia sänkipellollaan Niittykarhun takana ja veti perässään jotain kolisevia vehkeitä. Kysyin myöhemmin, mitä ne vehkeet olivat, ja selvisi, että siinä oli kyseessä Lautasmuokkaaja. En ollut kuullutkaan sellaisesta. Siinä oli rinnakkain vinossa isoja pyöriviä (teräväreunaisia) metallilautasia, jotka litistävät vanhan sängen ja muokkaavat maan kylvövalmiiksi. Ihmeellistä. Ennen pelto kynnettiin syksyllä ja äestettiin keväällä. Nyt vain äestetään. Maailma muuttuu.

Niittykarhussa on jo alkanut tämän vuotinen sadonkorjuu. Olen todennut, että pakastaminen ei sovi raparperille (se vetistyy ikävällä tavalla), ja teinkin nyt isomman määrän raparperihilloa. Hillot tekevät aina kauppansa. Seuraava toimenpide on kuivata nokkosia. Ne alkavat olla parhaimmillaan, ja ne on helppo kuivattaa kanaverkon päällä puuhellan lempeässä lämmössä. Talvellahan niitä voi sitten muruina ripotella mihin vaan ruokaan. Erityisesti lättytaikinaan.

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski