Kolumnit Lammi

Lumen keskeltä

Jaana Hanhimäki on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Lunta on niin paljon, että vain yksi tie on aurattu, ja sitä mennään. Se kotiin vie. Jaakko Löytty lauloi takavuosina. Yhtenä aamuna kävelin kohti työpaikan ovea. Edelläni kulkivat tennarit, joiden yläpuolella vilkkuivat paljaat nilkat. Lunta oli satanut reilusti, ja pakkasta oli yli 10 astetta. Ajatus lumen kosketuksesta paljaalla iholla värisytti. Ala-aulassa seisoskeli joukko nuoria, joilla oli lämpimät, pitäväpohjaiset jalkineet. Monilla oli säärystimet tai pitkävartiset villasukat. Myöhemmin näin lukiolaispojan, jonka paljaat nilkat olivat aivan punaiset. Hän oli ehkä juuri tullut ulkoa. En sanonut mitään, vaikka mieli olisi tehnyt.

Viime viikolla puhuimme kahdeksasluokkalaisten kanssa tieteiskirjoista ja -elokuvista. Totesimme, että monet aikoinaan huimat keksinnöt ja kuvitelmat ovat nykyisin arkipäivää. Robotit tekevät suuren osan niistä töistä, jotka ennen kuuluivat ihmisille. Tekniikka helpottaa elämää ja lisää turvallisuutta.

Joskus kauan sitten kirjoitin koulussa aineen siitä, millaista on elämä 2000-luvulla. Ajattelin ainakin, että autot eivät liiku maassa vaan ilmassa. Mieleen ei kyllä juolahtanut, että kaikki asiat hoidetaan sähköisesti tai että jokaisella yläkouluikäisellä on taskussaan tietokone. (Kun sanon näin, oppilaat ovat aivan ihmeissään. He eivät ymmärrä, että siihen, mitä matkapuhelin tekee, tarvittiin vielä 1970-luvulla valtava tietokone.)

Pyysin oppilaita miettimään, millaista koulua heidän lapsensa ja lapsenlapsensa käyvät. Jotkut arvelivat, että kouluun ei tarvitsisi tulla, vaan opiskelu tapahtuisi kotoa. Se olisi teknisesti mahdollista jo nyt, mutta sosiaalisen kehityksen kannalta ei olisi hyväksi. Ulkoisesti koulu on hyvin vähän muuttunut 1950-luvulta. Vain korokkeet luokan edestä ovat kadonneet. Uusien koulujen isoihin yhtenäisiin opetustiloihin etsitään toimivampia ratkaisuja. Vielä emme ole nähneet, mitä tulee niistä koululaisista, jotka opiskelevat tablettien ja Chromebookien kanssa esikoulusta ja ekaluokasta lähtien.

Jaana Hanhimäki

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski