Kolumnit Hauho

Maailman puhtaimman ruoan tuottajat kriisissä

Johanna Heinonen on hauholainen maitotilan emäntä ja toimittaja.

Nämä eivät ole helppoja aikoja olla ruoantuottaja. Voi kuinka mieluusti kirjoittaisin laiduntavista lehmistä ja varsojen ensiaskelista… Mutta kuluva kesä on vetänyt mielet monella tapaa matalaksi.

Maataloudessa menee nyt joka suunnalla heikosti. Kannattavuus on laskenut kriittisesti monta vuotta peräkkäin, ja tällä hetkellä moni suomalainen maajussi tuottaa ruokaa tappiolla. Se, että viime kesänä sadon pilasivat runsaat sateet, ja tänä vuonna saman teki sateiden puute, oli vain viimeinen pisara. Tärkein syy kriisiin on maatilojen kannattavuuden vajoaminen niin huonoksi, että kadosta ei enää selviydytä. Kaikki puskurit on jo käytetty.
Kovin helppoa ei ole muuallakaan, sillä kuivuus on kurittanut koko pohjoista Eurooppaa. Tällainen katovuosi olisi 150 vuotta sitten tarkoittanut tulevan talven nälkää. Tänä päivänä niin ei tapahdu, sillä tuonti pelaa kyllä. Ruokamme matkaa meille yhä kauempaa, ja iso osa siitä ruoasta on tuotettu tavoilla, joiden käyttö olisi suomalaisessa viljelyssä laitonta. Mutta minkäs teet, jos kotimaista vaihtoehtoa ei ole saatavilla. Ja jos maatalouden kannattavuutta ei saada kiireesti parannettua, niin kohta ei olekaan. Se olisi takaisku niin ruokaturvallisuudelle, työllisyydelle kuin huoltovarmuudellekin. Ilman omaa ruoantuotantoa maailmassa pärjäävät lähinnä rikkaat öljyvaltiot kuten Saudi-Arabia, ja niillekin tuontiruoka on merkittävä turvallisuushaaste. Ruokaturvallisuus taas on Suomessa valovuosia edellä jopa muita EU-maita, kun puhutaan antibioottien vastuullisesta käytöstä tai ruoan jäljitettävyydestä. Ruokahuijaukset ovat maailmalla arkipäivää, mutta täällä Suomessa voimme luottaa, että pakkauksessa on sitä, mitä tuoteselosteessa sanotaan. Se on iso ja tärkeä asia, mutta pidämmekö sitä liian itsestään selvänä? Suomalaisen ruoan puhtaus ei ole myytti.
Poliitikot keräävät pisteitä miettimällä ”kriisitukipaketteja”, mutta tässä tilanteessa ne ovat vain nallelaastareita avomurtumaan. Kriisitukien tie on kuljettu loppuun. Ainoa kestävä keino parantaa maatalouden kannattavuutta on saada tuotteesta oikea hinta myös tuottajalle.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski