Kolumnit Tuulos

Maaseudulla

Kirsti Häppölä on kirjaihminen Tuuloksesta.

Vanhana henkilönä minä näen helposti niin sanottuja pitkiä linjoja. Ammatti historian parissa auttaa asiaa.

Nyt näen maaseudun tulevaisuuden tällaisena. Ydinasia on ilman muuta maatalous. Kaikkina aikoina ihmiset tarvitsevat ruokaa. Ja vastoin kaupunkilaisten luuloa se ei kasva S-marketin tai K-kaupan hyllyillä. Se kasvaa maalla. Pelloilla. Maaseutu pysyy elävänä juuri niin kauan kuin ihmiset tarvitsevat ruokaa. Meidän täytyy nyt vaan huolehtia siitä, että maatiloilla kasvaa nuoria ihmisiä, joilla on rohkeutta ottaa suuria lainoja riittävän isojen yksiköitten perustamiseen, ja joilla on voimaa tehdä raskasta ja monipuolista osaamista vaativaa työtä.

Kaikki viittaa siihen, että sekavassa maailmassa maatalous saattaa piankin joutua vaikeuksiin kuivuuden ja muiden vitsausten takia, ja puhdas ruoka alkaa olla kultaakin kalliimpaa. Suomalainen ruoka on puhdasta, ja toisaalta me tulemme täällä oikein hyvin toimeen ilman ulkomaiden avokadoja ja mangoja. (Mainitsen mangot sen takia että olen niille pahasti allerginen enkä kaipaa niitä yhtään.) (Avokadot ovat kyllä hyviä.)

Toinen maaseutua virvoittava asia olemme me vanhat ihmiset. Kuntien kannattaisi nyt sijoittaa vähiä rahojaan tyhjilleen jääviin taloihin, varustaa ne kaikilla mukavuuksilla ja mielellään remontoida ne kauniin ja romanttisen näköisiksi. Sievä autotalli olisi myös tarpeellinen. Suomessa alkaa olla aika paljon ikääntyneitä ihmisiä, jotka saattavat olla sekä suhteellisen terveitä että suhteellisen varakkaita. Espanjaan muuttamisen sijaan moni voisi hyvinkin asettua maaseudulle, puhtaan luonnon keskelle, ja ryhtyä hoitamaan puutarhaa. Keski-Hämeen alue on tässä asiassa ihan etulyöntiasemassa, koska meillä on hyvin kauniit maisemat, ja lisäksi nämä ovat ikivanhoja viljelysseutuja, joissa näkymät ovat usein lähes puistomaisia.

Meissä vanhoissa ihmisissä on sekin hyvä puoli, että me kaipaamme sekä terveyspalveluja että kodinhoitopalveluja. Tämä taas merkitsee työpaikkoja.

Maaseudulla sijaitsevia palveluasuntoja voitaisiin hyvinkin markkinoida kaupunkien vanhuksille. Ainakin Helsingissä kotisairaanhoitajat tiettävästi ovat aivan ylityöllistettyjä, ja monelle vanhukselle olisi varmasti mukavampaa elää loppuvuotensa maalla. – Hoitotyövoimaa tietysti tarvitaan koko ajan enemmän, ja näyttää siltä että maahanmuuttajat ovat siihen ainoa apu.

Tästä tuleekin mieleeni se yksi puolue, joka ei päästäisi Suomeen uusia ihmisiä. Historioitsijana antaisin heille tiedoksi, että me olemme itse asiassa kaikki maahanmuuttajia. Meitä on tullut sieltä kuuluisasta Volgan mutkasta, Baltian alueelta, ja erityisen paljon Ruotsista, jonka valtakunnan Itäinen maakunta Suomi oli ainakin kuutisen sataa vuotta. Sitten on tullut paljon väkeä Venäjältä (jonka autonominen osa Suomi oli sata vuotta). Myös on tullut erilaisten ammattien harjoittajia Saksasta, Englannista ja erityisesti Skotlannista. Juutalaisia on tullut eri puolilta, ja viime sodissa he puolustivat Suomea rintamalla niin kuin muutkin suomalaiset. – Kaikenlaiset tulijat ovat aina tavalla tai toisella hyödyttäneet ja voimistaneet Suomea.

Puheena olleessa puolueessa ilmeisesti ihaillaan huonoa käytöstä. Paitsi että he kieltävät ihmisarvon maahanmuuttajilta (pakolaisilta), he kieltävät ihmisarvon myös osalta muita suomalaisia. – Voin kyllä paljon kokeneena isoäitinä vakuuttaa nuoremmille ihmisille, että törkeyksissä ja loukkauksissa ja tahallisessa ilkeydessä ei ole mitään vitsikästä.

Onnekseni en juurikaan tunne sosiaalisen median sisäistä elämää, mutta Helsingin Sanomista luin, että somessa jotkut aivan avoimesti toivovat, että poliittisia vastustajia raiskataan, viedään ”saunan taakse” (eli siis ammutaan), poltetaan, ja lisäksi toivotaan että kulkutaudit tappaisivat runsaasti ihmisiä.

Sanoisin kuten Greta Thunberg: ”Shame on you” eli suomen kielellä ”hävetkää”.

Suomen kuuluisa koululaitos on jossain kohtaa epäonnistunut todella pahasti. Tai sitten kodit.

Kirsti Häppölä
Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski