VPK banneri
Kolumnit Lammi

Maaseutukin tarvitsee kehittämistoimia

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Kesän tulo korostaa jälleen terveellä tavalla maaseudun merkitystä, kun lukuisat suomalaiset kiiruhtavat mökeilleen. Näin myös Lammilla, jossa vapaa-ajan asukkaat tuovat merkittävän lisän ostovoimaan.

Mutta minkälaisena pitäjämme esittäytyy? Kenelle kuuluu aktiivinen vastuu keskustaajaman katujen ja kyliin johtavien teiden kunnosta, kuka suoristaisi valopylväät, miten hoidettaisiin yleinen siisteys? Miten saataisiin vauhtia tonttimarkkinointiin? Tarvittaisiin aktiivisia kehittämistoimia päättäjien ja virkamiesten taholta. Alueiden siisteydestä tunnetaan yhteistäkin vastuuta esimerkiksi talkoiden muodossa.

Maaseudun merkitys unohtuu helposti kaupunkipolitiikkaa hehkutettaessa. Nykyään jopa 70 % väestöstä asuu kaupungeissa ja 30 % maaseutualueilla. Kaupungistuminen etenee ja kaupunkirakennetta täytyy tiivistää. Tämä näkyy selvästi mm. Hämeenlinnassa ja Tampereella.

Kaupungistuminen heijastuu myös asuntojen hintapolitiikkaan. Juhana Rossi kirjoitti Kauppalehti Optiossa maaliskuussa 2018, että kärsijöinä ovat olleet asunnonomistajat niillä alueilla, joilla työpaikat ja väestö ovat vähentyneet. Lammilla perusyrittäjyys on pitänyt hyvin pintansa. Tunnettujen lammilaistuotteiden valmistajien rinnalle syntyy uutta pienyrittäjyyttä, erityisesti palvelujen pariin. Tulevien Pellavamarkkinoiden pääteemassa näkyykin vahvasti lammilainen yrittäjyys.

Väestömäärän muutokset johtuvat pitkälti ikärakenteesta. Positiivista on se, että Lammille rakennetaan ja muuttoliikettä on pitäjäänkin päin. Iso asia on hyvinvointikeskuksen saaminen lähivuosien aikana.

Hämeenlinnan maaseutuohjelmassa 2015 kirjattiin tulevien vuosien tavoitteeksi Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille. Kaupunginhallitus sai 9.4.2018 tiedoksi väliraportin ohjelman toteutumisesta. Pykälän esittelyosassa todetaan, että joissakin asioissa on saatu edistystä aikaiseksi, mutta kaikissa ei ole tapahtunut mitään.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan maaseutuohjelma päivitetään nykyisen kaupunkistrategian mukaiseksi syksyyn mennessä. Tämä lienee perusteltua, onhan suuri osa kaupungin pinta-alasta maaseutua.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski