Kolumnit

Mahdollistava maaseutu

Jouni Lehtonen on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Maalla ei ole ruuhkia, luonto on lähellä ja asuminen edullista. Maaseudulla naapurit ovat ystävällisiä ja avuliaita, ihmiset välittävät toisistaan. Maalla puhalletaan yhteen hiileen. Tässä syitä, joilla maalle muuttaneet perustelevat ratkaisuaan asua maalla.

Viime aikaiset kyselytutkimukset kertovat vahvasta tuesta maaseudulla asumiselle. Suomalaisten enemmistö kannattaa koko maan pitämistä asuttuna. Maaseudun Tulevaisuuden joulukuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes miljoona suomalaista harkitsee maalle muuttamista. Näistä suurin osa on työikäisiä.

Suomalainen haluaa asua maaseudulla omassa rauhassa pienessä kylässä tai kunnassa omakotitalossa järven rannalla. Kaupungissa asujatkin haluavat ympärilleen vehreyttä ja omaa tilaa.

Miten olemme onnistuneetkin sössimään, ettemme Suomen paraatipaikalla ole kääntäneet näitä vahvuuksia muuttovoitoksi. Hämeenlinnasta ja sen pitäjistä löytyy kaikki mistä suomalainen asumisessaan haaveilee ja haluaa.

Avarretaan ajattelua. Hämeenlinnan on tunnustettava olevansa maaseutukaupunki ja panostettava maaseutunsa kehittämiseen ja markkinointiin. Hämeenlinnan Eteläranta pitää rakentaa Lammin Ormajärven rannalle, Hauholla on aloitettava kesätoriparkin suunnittelu, Tuuloksessa on vakavasti mietittävä Pohjoisten risteyksen kattamista Tuulosen laajentamiseksi. Totta ainakin toinen puoli.

Uuden Hämeenlinnan keskeiset viranhaltijat ja päättäjät eivät ole vielä 11 vuoden aikanakaan ymmärtäneet, että Hämeenlinnan veto- ja pitovoimatekijät eivät näy kaupungintalon kuudennen kerroksen eikä Raatihuoneen ikkunoista. Mitä suomalaiset elämänlaadultaan haluavat, löytyy ruutukaava-alueen ulkopuolelta, pitäjistä.

Hämeenlinna on linjannut olevansa alkavalla vuosikymmenellä avoin kaupunki, mahdollistava kaupunki ja elinvoimainen asuinkaupunki. Nyt enää puuttuvat avoimet, mahdollistavat ja elinvoimaiset teot, jotka kohdistuvat pitäjiin. Pitäjistä valittujen luottamushenkilöiden on aika näyttää kyntensä ja myös asukkaiden on aika aktivoitua.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat