Kolumnit Lammi

Menestys- vai urheiluhullu kansa?

Mikko Reitti on lammilainen yrittäjä. Kuva: Tanja Lupari

Suomi ja suomalaiset ovat aina olleet kiinnostuneita urheilusta enemmän tai vähemmän. Toiset liikkuvat itse, toiset seuraavat ja jotakuta se ei heilauta pätkän vertaa. Urheilu herättää tunteita, intohimoja, keskustelua ja mielipiteitä. Mutta kuinka määritellä suomalaisten urheiluidentiteetti? Olemmeko menestys- vai urheiluhullua kansaa?

Urheiluhulluus on aika monisyinen ja laaja käsite. Onko hulluutta se, että päivittäin käy lenkkeilemässä ja pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan? Se, että kilpaurheilee tavoitteellisesti ja antaa kaikkensa menestyksen eteen. Vai se, että istuu sohvalla ja seuraa intohimoisesti lajin kuin lajin suomalaisedesottamukset, kokien yhdessä urheilijan kanssa niin pettymykset kuin ilon hetket. Me suomalaiset olemme tottuneet liikkumaan ja urheilemaan. Toki viime vuosien saatossa tässä on tapahtunut isoja muutoksia ja koko urheilun käsite on myös laajentunut. Urheiluhullu suomalainen tuntee, tietää, liikkuu, nauttii ja kokee urheilua monella tapaa jokaisella solullaan.

Menestys, asia jota suomalaiset janoavat ja jota saavutettuaan innostuvat. Menestys nostaa yksilön tai joukkueen koko kansan tietoisuuteen ja aiheuttaa jopa kansallisia itsetunnon nousuja. Menestys, jota ilman urheilua ei ole olemassa eikä se ole ihmisten tietoisuudessa. Menestys, jonka julkitulo on vahvasti myös eri medioiden määrittämää ja arvottamaa. Menestys, jonka eteen on vuodatettava ilon ja surun kyyneleitä ja vietettävä tunteja toistensa jälkeen harjoituspaikoilla. Menestyshullu suomalainen herää, kun mitalikahveja juodaan ja Suomen lippu liehuu korkeimmalla. Menestyshullu suomalainen odottaa ja jopa vaatii menestystä ja pettyy kun sitä ei tule. Menestyshullu suomalainen kokee urheilua monella tapaa jokaisella solullaan.
Menestys- vai urheiluhullu? No ihan sama, kunhan liikut myös itse.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat