Kolumnit

Mielensäpahoittaja

Kalevi Hämäläinen on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Paljon on mielensäpahoittajalla kestämistä, kun hän vertailee, miten asiat olivat ennen ja miten ne ovat nyt. Ns. ”vanhaan hyvään aikaan” oltiin kohteliaampia ja lapsetkin opetettiin hyville tavoille. Nyt tavat ovat muuttuneet. Vai mitä mieltä ollaan siitä, että lounasravintolassa voi nykyisin nähdä miehen syövän hattu päässä. Tai olutravintolassa tarjoilija tuo olutpullon ilman juomalasia. Ennen miehet ottivat lakin pois päästä hississä, jos paikalla oli naisia. Vaan eivät enää.

Myös kielenkäyttö oli ennen korrektimpaa ja huolitellumpaa. Tästä esimerkki: Televisiossa haastateltiin nuorehkoa urheilijaa, joka kertoi harjoittelustaan seuraavasti: ”Jos sä et treenaa riittävästi, sulla ei ole mitään asiaa podiumille.” Miksi hän ei sanonut: ”Jos ei harjoittele riittävästi, niin ei ole mitään asiaa palkintokorokkeelle”. Näin ennen olisi puhuttu. Nykyisin tämä ns. sinä-passiivi on nuoremman väen joukossa aivan jees, mutta Helsingin Sanomien lukijakyselyn mukaan se ärsyttää suunnattomasti vanhoillisempaa kansaa. Samoin ärsyttävät vieraasta kielestä lainatut sanat, kuten podium, jos suomenkielessä on vastaava, käyttökelpoinen sana. Ja miksi yritysten tehtävänimikkeet ovat englanninkielisiä? Sihteeri on assistant officer ja projektipäällikkö project manager. Minun Suomessa valmistettu autoni kehottaa kojelaudassa englanniksi ”take a break” ajettuani Tuuloksesta Nesteen huoltamon kohdalle Keimolaan ja näyttää kahvikupin kuvaa.

Omien henkilökohtaisten asioiden hoitaminen on muuttunut vaikeammaksi. Jos yritän soittaa johonkin virastoon tai yritykseen, nauhoitettu ääni ilmoittaa, että valitettavasti nyt on ruuhkaa, palvelemme hetken kuluttua. Pian käy selville että tuon tutun suomenkielen sanan ”hetki” pituus onkin kymmeniä minuutteja. Ostoksiakaan ei kohta voi maksaa missään rahalla ja pankista ei saa tililtänsä käteistä rahaa. Poikkesin yksityisen lääkäriaseman laboratorioon saadakseni tutkimusteni tulokset. En saanut, vaikka kuinka yritin todistaa henkilöllisyyteni. Piti täyttää lomakkeita.

En ole maininnut lainkaan tietokoneita ja muita digitaalisia laitteita? Niistähän, eli digitalisaatiosta, moni muutos ja ongelma aiheutuu. Tästä seuraava esimerkki: Poikkesin apteekkiin. Myyjä laski tablettien hinnan lyijykynällä paperilapulle. Tekniikassa on ongelmia, hän sanoi. Kassa puolestaan kutsui viisaamman kollegan paikalle, koska ei tiennyt, miten paperilappuun kirjoitettu hinta viedään kassakoneeseen.

Kalevi Hämäläinen

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat