Kolumnit Tuulos

Mihin menet ihminen

Kalevi Hämäläinen on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Veikko Huovisen luoma suomalainen korpifilosofi Havukka-ahon ajattelija pohti maailman ja maailmankaikkeuden ihmeellisyyksiä ja otti niihin kantaa viisailla mielipiteillään. Olen tyytynyt suppeampaan aihepiiriin ja mietiskellyt, miten ihmisestä on kehittynyt niin riitaisa ja sopeutumaton.

Ottaen huomioon maailmassa tapahtuneen kehityksen, ihmisen pitäisi olla nyt eläinkunnan piirissä huippuolento. Vaan, onko hän? Ei todellakaan ole, sillä muuten on vaikea ymmärtää, miksi ihmiset eivät näytä tulevan toimeen toistensa kanssa.

Maassamme keväällä käytyjen eduskuntavaalien yhteydessä uutisoitiin monasti, että eduskunnassa kaivattaisiin enemmän yhteishenkeä ja parempaa käyttäytymistä. Samansuuntaisia ajatuksia ovat esittäneet euroedustajamme europarlamentista. Eduskunnassa syyllistytään asioista puhumisen sijasta vastakkaisia mielipiteitä esittävän, toisen puolueen tai sen edustajan moittimiseen ja syyllistämiseen. Johtuisiko tämä siitä, ettei eduskunnassa, enempää kuin keskuudessamme yleensäkään ole riittävästi henkilöitä, jotka olisivat esikuvia ja hyvän esimerkin näyttäjiä heikommilleen. Sivusta seuraajan ei ole ollut vaikea havaita, että valtion johdosta ovat jo kauan puuttuneet henkilöt, joilla on karismaa ja auktoriteettia. Sellaiset kuin aikanaan esimerkiksi Jukka Rangell, Kyösti Kallio tai Johannes Virolainen, joista kukin johti myös maan hallitusta. Hallituksen johdossa on nykyisin enemmän konepajan toimitusjohtajaa kuin valtiomiestä muistuttavia henkilöitä. Suurissa yrityksissäkään johtajat tai yliopistojen professorit eivät saavuta samanlaista auktoriteettia kuin aikaisemmin.

Erilaisia ristiriitatilanteita esiintyy mm. asunto-osakeyhtiöiden kokouksissa tai mökkinaapurin heittäytyessä hankalaksi. Työpaikka- ja koulukiusaaminen ovat myös eräitä esimerkkejä siitä, että ihmisellä on vaikeuksia tulla toimeen kanssaihmistensä kanssa. Onko ihminen saanut liian paljon liian nopeasti? Onko kehityksen nopeus ”hyvinvointivaltioksi” tehnyt ihmisestä vauhtisokean? Joskus tuppaa tuntumaan, että jossakin vaiheessa aikaisemmin asiat olivat toisin. En muista kokeneeni, että työpaikoilla olisi mm. 1960-luvulla puhuttu työpaikkakiusaamisesta tai omana kouluaikanani koulukiusaamisesta. Silloin kiusasivat opettajat oppilaita, mutta oppilaat elivät sovussa keskenään joitakin välituntitappeluita lukuun ottamatta.

Pohdiskelun jälkeen olisinkin taipuvainen ajattelemaan, että elämä rakkaassa maassamme olisi sopuisampaa, jos ihmisellä olisi mahdollisuus palata nykyistä yksinkertaisempaan, vaikka monella tapaa puutteellisempaan elämään, jossa viisaammat näyttäisivät esimerkkiä vähemmän viisaille. Mitähän tähän sanoisi Havukka-ahon ajattelija?

Kalevi Hämäläinen

Kirjoittaja on FM ja kesäasukas Tuuloksessa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski