Kolumnit Hämeenkoski

Mikä elämässä on tärkeintä?

Miikka Lönnqvist

Olemme maaliskuusta saakka eläneet poikkeusaikaa. Olen itsekin tehnyt työni tämän ajan kotoa käsin. Yllättävän nopeasti sitä on tottunut etäyhteyksin tapahtuvaan kanssakäymiseen ja luonut rutiinit sähköiseksi muuttuneeseen toimistotyöhön. Ollessani siinä määrin etuoikeutettu, että töitä ja terveyttä on riittänyt, ovat koronakriisin vaikutukset elämääni jääneet toistaiseksi varsin vähäisiksi ja nekin vähät ovat olleet pääasiassa positiivisia.

Kun työmatkat eivät haukkaa enää isoa osaa töiden ulkopuolisesta ajasta, on jäänyt enemmän aikaa harrastuksille ja kun luonnonläheiset harrastukseni eivät sisällä sosiaalista kanssakäymistä, on niitäkin voinut huoletta harrastaa. Lisääntynyt kotiaika näkyy myös siistimpänä asuntona ja harventuneet kauppareissut pienempänä ruokahävikkinä. Syömistään ja kulutusvalintoja tulee ylipäätään mietittyä nyt huomattavasti enemmän. Kun tähän yhdistää vielä lisääntyneen liikunnan ja vähentyneen autoilun, voisi sanoa elävänsä perin terveellistä ja ekologista elämää.

Kaikilla ei kuitenkaan mene yhtä hyvin. Sairaanhoidon henkilöstö painaa hartiavoimin töitä koronan nujertamiseksi ja kriisin talousvaikutukset iskevät rajusti yrityksiin, aiheuttaen kärsimystä yrittäjille ja työntekijöille. Kaiken tämän keskellä päättäjät tasapainoilevat osin mahdottomienkin vaatimusten ja varsin eritasoisen asiantuntemuksen ristitulessa. Siksi on surullista huomata kuinka paljon me, joilla tässä ajassa menee vielä hyvin, käytämme aikamme turhanpäiväiseen valittamiseen. Se, että joudumme tinkimään ravintolailloista tai urheilutapahtumista, on lopulta pieni hinta kriisin nujertamisesta.

On varmaa, että kriisin hellitettyä maailma on hyvin erilainen kuin ennen koronaa. Osaamme toivottavasti hyödyntää entistä paremmin teknologian luomat mahdollisuudet ja opit, jotka elämä poikkeusolojen aikana on antanut. Suotavaa olisi, ettemme kriisin jälkeen ottaisi asioita itsestäänselvyytenä ja että osaisimme entistä paremmin nähdä myös kaiken hyvän mitä meillä jo on. Toipuminen kriisin seurauksista on sitä helpompaa, mitä paremmin voimme keskittyä valittamisen sijaan olennaiseen. Siihen, mikä oikeasti on elämässä tärkeintä.

Miikka Lönnqvist
Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat