Kolumnit Lammi

Mikko Mallikas

Mika Virtanen

Kaikkihan muistavat Alfonsin, eli suomalaisittain Mikko Mallikkaan. Mikko Mallikashan oli vallattoman mielikuvituksen omaava rasavilli, joka touhuili milloin mitäkin isän poltellessa piipputupakkaa nenä kiinni sanomalehdessä. Viime aikoina olen tuntenut itseni useaan kertaan Mikko Mallikkaan isäksi, mutta ilman sanomalehteä ja piippua.

Maailma muuttuu ja tekniikka sen mukana. Ostin ensimmäisen matkapuhelimeni keväällä 1997 – Nokialaisen, puhumiseen tarkoitetun. Seuraavaan malliin sai jo tekstiviestiominaisuuden. Vaikeita asioita ymmärtää nykypäivänä, kun älypuhelimet ovat monin verroin tehokkaampia kuin sen ajan pöytätietokoneet. Ja tämä ei ole pelkästään hyvä juttu.

Mukana kulkevat kommunikaatiovälineet ja niihin saatavat kymmenet erilaiset viesti- ja yhteisösovellukset luovat illuusion, että ihmisen pitäisi olla jatkuvasti tavoitettavissa. Eikä pelkästään tavoitettavissa vaan myös tuottaa sisältöä omasta elämästä muiden saataville. Viestisovellus kertoo, koska viimeksi olet ollut paikalla ja jos et ole ollut, niin läheiset huolestuvat. Ja jos ei omat murheet riitä, kannattaa maailman paino ottaa omille harteille selailemalla muiden murheita.

Julkisuudessa puhutaan paljon lasten ruutuajasta eli mobiililaitteiden, konsoleiden yms. käytön rajoittamisesta. Henkilökohtaisesti sometauko tai vähintäänkin vakava itsetutkiskelu saattaisi olla paikallaan, sillä olen älypuhelimeni kanssa kuin Mikko Mallikkaan isäukko konsanaan. Saattaisi olla paikallaan avata silmät ympärillä tapahtuville oikeille asioille, keskittyä rakkaimpiin tai vaikka aurinkoiseen kesään.

Twitter lisää tuskaa ja joka toiselle Facebookin avaa, itse siihen lankeaa. Instagram on sielun peili, mutta paras on kuitenkin puhelin pivossa kuin kymmenen yksityisviestiä oksalla.

Mika Virtanen
Kirjoittaja on LASBin toiminnanjohtaja ja lammilainen yrittäjä.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski