Kolumnit Hauho

Missä on joulukuusenjalka?

Jouni Lehtonen on hauholainen yrittäjä.

Olen erinäisistä historiallisista syistä käynyt läpi vanhoja valokuvia Hauholta. Hyvänen aika, kuinka vuodet ovat elämässä vierineet! Moni on joukosta poissa. Vuosi on nykyisin lyhyt aika. Sen mittaamiseen käy aika, joka menee joulukuusen jalan etsimisten välissä.

Aikaperspektiiviä saa, kun seuraa Britannian kuningasperheen elämää, erityisesti kuningatar Elisabethin, 92, ja prinssi Philipin, 97. Buckinghamin palatsissa tehdään parhaillaan putkiremonttia ja uusitaan kaapelointeja itäisessä siivessä.
Reutersin uutisen mukaan kuningatar Elisabeth ja hänen miehensä prinssi Philip joutuvat muuttamaan pois remontin tieltä työmiesten uudistaessa kuningasparin yksityisiä tiloja pohjoissiivessä. Tämä tapahtuu seitsemän vuoden kuluttua. Käytännöllinen kuningatar on henkilökunnan syväkurkun mukaan hyväksynyt tämän: ”Sanokaa vain minulle, jos haluatte minut pois tieltä”.
Remontin valmistuttua he pääsevät hovin mukaan palaamaan takaisin. Remonttievakon alkaessa vuonna 2025 kuningatar valmistautuu seuraavana keväänä järjestettäviin 100-vuotisjuhliinsa. Huimaa ja elämänmakuista ajattelua.
Vuosisata sitten Suomessa ratkaistiin se, ettei meillä ole tarpeita miettiä kuningasparin sijaiskotia kuninkaanlinnan putkiongelmia ratkottaessa. Väinö I:stä emme saaneet mutta meillä on nykyisin Väinämö I. Ainakin mikäli Sauli Niinistön suosiota mittaa. Mutta Sauli siitä vähät välittää. Hän istuu luentosalin portailla ja käy lähiöpubissa silloin kun huvituttaa.
Eilen, 10. lokakuuta, vietettiin Aleksis Kiven päivää. Aleksis Kivi on Suomen kirjallisuuden kruunaamaton kuningas ja kansalliskirjailija. Laajan kaarroksen kautta pääsin loppukappaleessa lehtemme levikkialueelle, Hauholle ja Wuolijoelle. Aleksis Kiven romaani Seitsemän veljestä oli Wuolijoen rusthollissa pyhä kirja. Hella Wuolijoki kirjoittaa muistelmissaan, että Wuolijoella tunnettiin Seitsemän veljestä paremmin kuin Raamattu. Pojilla Sulolla ja Wäinöllä oli jokaista elämäntilannetta varten oma sitaattinsa. Käyköön tähän tämä: ”Parasta ottaa päivä tultuansa, sallia sen mennä mentyänsä, käyköön sitten puuhun tai mäntyyn”.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski