Kolumnit Lammi

Muovimaton päällä muovimattoa

Mika Virtanen

Olen tähän asti onnistunut välttämään politiikkaan sekaantumisen niin kirjoituksissani kuin myös reaalimaailmassani. Poikkeus vahvistakoon säännön. On pakko kirjoittaa Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmista ja päätöksenteosta, vaikka aidosti kompetenssia siihen ei olekaan.

Ei siitä niin pitkää aikaa ole, kun Sunny Car Centerin pyloni kaadettiin moottoritien varresta. Merimiesnaurua aiheuttaneen hankkeen yhtenä osapuolena oli Hämeenlinnan kaupunki, kuten on suunnitteilla olevassa toriparkissakin. Kuntalaisena pohdin mihin ihmeeseen kaupunki tarvitsee toriparkkia?

Ensimmäinen vasta-argumentti toriparkille on se, että kaupunki on viimeiset vuosikymmenet ohjannut liiketoimintaa pois keskustasta. Toisena voisi pöydälle nostaa tulevaisuuden autoilun. Me emme tiedä millaisessa maailmassa 20 vuoden päästä liikutaan. Härregud, 20 vuotta sitten puhuttiin vielä puhelimissa, jotka olivat johdolla kiinni seinässä! Voi hyvin olla, että softa ohjaa autoja, eikä mitään parkkihalleja edes tarvita. Kolmanneksi vihreät arvot. Tuleeko kaupunkisuunnittelussa panostaa esim. keskustan viihtyvyyteen yksityisautoilun sijaan? Tuleeko autolla edes päästä aivan ydinkeskustaan?

Sunny Car Centereiden ja toriparkkien sijaan pohtisin vakavasti olemassa olevan infran kuntoa. Siellä vedellään surutta muovimaton päälle muovimattoa sillä ajatuksella, että mikä on poissa silmistä, on myös poissa mielestä. Puhun siis päiväkodeista, kouluista, terveyskeskuksista yms.

Lammilla Konnarin koululla on tuskailtu huonon sisäilman ja rakenteiden vaurioiden kanssa jo jonkun aikaa. Olisiko toriparkin sijaan siinä yksi vaihtoehto 30 miljoonalle? Terve oppimisympäristö olisi mielestäni parempi investointi tulevaisuuteen kuin maan alla tyhjänä kumiseva parkkihalli.

Lapset ja nuoret kattavat noin 20 prosenttia Suomen väestöjakaumasta, mutta sata prosenttia maamme tulevaisuudesta. Sitä tosiasiaa kannattaa lautakunnissa pohtia.

Mika Virtanen
Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski