Kolumnit Lammi

Muppet Show

Mika Virtanen.

Kirjoitan tätä Savossa appivanhempien mökillä. Kotiin on matkaa linnuntietäkin merkittävästi, mutta henkisesti vielä enemmän. Sama Muppet Show, mutta eri puitteet. Täällä keppihevoskuiskaajana toimiva isä ei huuda, eikä äidin ylipaineventtiili vihellä. Ei kiristä, vaikka saunassa on kantovesi.

Pelkästään lomasta tämä asenneilmapiirin vahva muutos ei voi johtua. Lomalla vietetään aikaa myös kotona, ja tuolloin jokainen eletty kotipäivä työntää aikuisia lähemmäksi sydän- ja verisuonitauteja, kuulon heikentymistä sekä ”ei mainoksia”-kylttiä. Pimeässä päälle astuttu Lego-palikka tuntuu jalkaväkimiinalta lomallakin.

Viimeistään lähtöpäivän aamuna pitää löytää parillisia sukkia lapsille, pakata kuomat ja toppahousut kestokasseihin sekä vastailla toistuvasti ”koska lähdetään”- kysymyksiin. Tiukka vesikampaus ja kassit autoon. Taakse jäävät riisihäröt ja lavuaarin siivilästä ylös pyrkivä puu. Tarinassa on värikynää, tietenkin, koska eihän näitä muuten jaksaisi lukea. Mutta saitte pointin.

Missä vaiheessa kantahämäläisestä viulunkielestä sitten tulee lupsakka Savolainen? Kun asiaa oikein viäntää ja kiäntää, niin noin Kuortin kohdalla. Siinä, missä pysähdytään syömään. Katsellaan leikkipaikan viereisellä näytöllä ilman ääntä pyörivää ohjelmaa saimaannorpasta ja toisella silmällä kiipeilyhäkkyrässä kiljuvia lapsia. Haarukasta lattialle lipsahtava miniluumutomaatti ei haittaa. Käsiin sulava mehujää ei haittaa. Sadekuuro ei haittaa.

Reissu ei ole oikea reissu ilman ruokataukoa. Ruokailu on siirtymäriitti – ovi arjesta oikealle lomalle. Kaikki tietävät, että ollaan matkan puolivälissä. Taakse jäävät rutiinit ja kangistuneet kaavat, kiire, harrastukset ja työt. Edessä on Hjallis Harkimon sanoin ”jatkuva työleiri alkeellisissa olosuhteissa, sateessa ja hyttysten syötävänä”, mutta ilman ulkopuolista painetta ja odotuksia. Täällä silmät aukeavat sellaisille asioille, joita kotona ei näe.

Suomessa on tilastokeskuksen mukaan yli 500000 kesämökkiä. Se tarkoittaa, että Suomessa on ainakin puoli miljoonaa osittain huoletonta ja onnellista kansalaista. Näin ollen Hjallis on yksinkertaisesti väärässä. Pitää vain pysähtyä syömään matkalla ja tyhjentää kurlaavan suolen mukana myös pää huoltoaseman WC- koppiin.

Seuraavassa kolumnissa kokeilen stressitöntä joulua ja paistan kinkun viikkoa ennen aattoa.

Mika Virtanen
Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat