Kolumnit Lammi

Nimipäiväonnittelut!

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Putte-Possun nimipäivää eilen vietettiin. Vierahiksi ystävät ja tutut kutsuttiin. Ensin tikkukaramellit heille tarjottiin, sitten vielä pullakahvit keitettiin… Näin laulettiin jo lapsena, ja näin on laulettu omillekin lapsille.

Putte-Possun nimipäivät ovat kuuluneet 1950-luvulla myös Kipparikvartetin ohjelmistoon. Juhani Jalaksen sävellys ja sanat ovat tutut todella monelle.

Suomen lisäksi nimipäiviä juhlitaan ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa. Näin kirjoitti toimittaja Kati Rantala Ylen uutiskanavassa vuonna 2015. Nimipäivät ovat hyvin perinteinen ja pidettykin päivä suomalaisessa kulttuurissa. Voidaan puhua jopa arjen piristyksestä.

Uuden etunimikirjan mukaan almanakkanimiä oli vuonna 2015 kaikkiaan 873. Nyt niitä on 908. Suurten ikäluokkien niminä tuodaan kirjassa esiin esimerkiksi Taisto, Pirjo ja Seija. 1960–80 muotinimiksi on kirjattu vastaavasti ainakin Tiina, Heidi ja Jari. Uusina nimipäiväniminä on tänä vuonna otettu mukaan Bertta, Elle ja Maila sekä Felix, Petrus ja Venni, vain muutamia mainitakseni.
Suomessa nimenantoa säädel-lään lailla. Viimeisin lakimuutos on vuodelta 2019. Sen mukaan lapselle voidaan antaa enintään neljä etunimeä. Viime vuonna syntyi 44 558 lasta, joista 0,8 prosenttia sekä tytöistä että pojista sai maksimimäärän etunimiä. Komealtahan se näyttää, mutta nykyisellä sähköisen asioinnin aikakaudella nimeä varten varattu tila käy ahtaaksi. Sen olen joutunut itsekin kokemaan, kun sukunimi on pitkähkö, ja käytän kutsumanimenä toista nimeäni.

Kesä on paitsi erilaisten juhlien aikaa, myös muistamisten ja tapaamisten aikaa. Suven viettoon antaa sopivasti sykettä 18.7.–24.7. vietetty naisten viikko, päivänsankareina Riikka, Saara, Maarit, Marketta, Hanna, Jenni, Leena, Oili, Olga, Tiina, Kirsi ja Kirsti.

Nimipäiväsankarin ilahduttamiseen on monta tapaa. Käynnin lisäksi voi aina soittaa, lähettää kukkakimpun tai onnitella sähköisellä viestillä. Itse arvostan myös käsin kirjoitettuja postikortteja. Ne on aina kirjoitettu tosi tarkoituksella.
Nimipäiväonnittelut itse kullekin vuorollaan!

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat