Kolumnit Hauho

”Nyt kun on varaa”

Jari Koskinen on hauholainen maanviljelijä ja kuntaliiton puheenjohtaja.

Muutama viikko sitten katsoin Aamu-TV:tä. Siellä oli muutama kansanedustaja keskustelemassa, jääköön nimet nyt mainitsematta. Hätkähdin, kun yksi edustajista sanoi, että voidaan tehdä erilaisia asioita nyt kun siihen on varaa. Ihmettelen kovasti tuota kommenttia ja olen kovasti huolissani. En ole huolissani itsestäni ja omasta sukupolvestani vaan lapsistamme ja seuraavasta sukupolvesta. Minkälaisen velkataakan jätämme heidän kannettavakseen, jos ajattelumalli ”Nyt kun on varaa” saa enemmänkin jalansijaa.

Totta on, että Suomen taloudella menee nyt paremmin kuin moneen vuoteen. Talouskasvu on tänä vuonna noin kolme prosenttia. Eri ennustuslaitokset arvioivat kasvun hidastuvan seuraavina parina vuotena sinne noin kahden prosentin tasolle. Valtio ottaa velkaa ensi vuonna budjettiesityksen mukaan lähes 1,5 miljardia euroa. Ennestään velkaa valtiolla on lähes 107 miljardia euroa. Netistä löytyy sivu velkakello.fi, jossa eurot juoksevat velanoton vauhdilla. Kehotan tutustumaan. Valtio on pääsemässä tasapainoon muutamassa vuodessa, jos kulukuri pitää ja yllätyksiä ei tapahdu. Mutta velkoja ei pystytä lyhentämään yhtään vaikka on korkeasuhdannne. Eikä kuntienkaan tilanne ole niin hyvä kuin luultiin alkuvuonna.

Kannattaa muistaa myös se, että maamme väestö ikääntyy ja se lisää lähivuosina menoja miljardikaupalla. Sote-uudistuksella yritetään taklata ongelmaa osittain, mutta ei sekään näytä selvältä. Lisäksi maailmalta voi tulla ikäviä yllätyksiä vaikkapa kauppasodan muodossa.
Eduskuntavaalit ovat ensi keväänä. Voitte olla varmoja, että vaalikiimassa luvataan kaikkea hyvää ja kivaa asenteella ”nyt kun on varaa”. Ehkä ei kannata uskoa niitä juttuja ja minä ainakaan en äänestä sellaista henkilöä, joka ei ymmärrä tiukan taloudenpidon välttämättömyyttä.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski