Kolumnit Hauho

Nyt tarvitaan tekoja

Jouni Lehtonen on hauholainen yrittäjä.

Hämeenlinnan maalaispitäjissä asuvat kaupunginvaltuutetut ovat lehtitietojen mukaan kokoontuneet pohtimaan alueidensa tulevaisuutta. Suuri huoli on pitäjiin kohdistuvien investointien vähyys. Iittalan taajama on Hämeenlinnassa nostettu ruutukaavan ulkopuolisen alueen ykköskehittämiskohteeksi, muille on tarjolla vain murusia.

Elinvoimatekoja on tehtävä myös Ydin-Hämeen alueella. Maanantaina kaupunginhallitus käsitteli Hämeenlinnan kaupungin kiinteistöomaisuuden toimenpideohjelman päivittämistä. Hauholaisena kiinnitin huomion siihen, että ainut rahallinen satsaus Hauholle oli 400 000 euron määrärahavaraus Mäntykodon purkamiseen parin vuoden sisällä.

Lopputulemaltaan saman suuntaisia olivat satsaukset muidenkin pitäjien kiinteistöihin. Hauholla onneksi liiketilojen ja kiinteistöjen täyttöastetta nostaa Hämeen Mokia, joka tekee arvokasta työtä elinvoimamme eteen ja ennen kaikkea niiden, jotka uhkaavat pudota hyvinvointiyhteiskuntamme kelkasta. Norpen hallilla toimiva sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskushanke tuo piristysruiskeen luodessaan Hauholle logistiikan koulutuspaikkoja ja työpaikkoja.

Tarvitsemme tuotannollista toimintaa ja rakentamista. Kaupungin rakennusten purkaminen työmiehineen tuo lounasravintoloiden kassoille hetkellisen hyvänolon tunteen, niin kuin pakkaskelissä housuun laskiessa. Nyt tarvitaan hauholaista yhdessä tekemisen meininkiä. Meidän kannattaa ottaa oppia nuorisostamme, kahdeksasluokkalaisten vuosittainen V-päivä keskittyy vaikuttamiseen valittamisen sijaan.

Hämeen ELY-keskuksella on jäljellä maaseutuyrityksille tarkoitettuja maaseudun kehittämisrahoja tälle vuodelle runsaasti jäljellä. Nyt voisi tarttua toimeen. EU:n ohjelmakausi alkaa olla lopuillaan ja meidän on koottava voimat miettimään tulevaisuutta. Millaista elinvoiman ja maaseudun kehittämistä tarvitsemme 2020-luvulla.

Mutta ennen sitä vaikuttamisen paikka on palmusunnuntaina järjestettävissä eduskuntavaaleissa. Kenet haluamme päättämään asioistamme? Äänestämättä jättäminen ei ole vastaus.

Jouni Lehtonen

Kirjoittaja on hauholainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski