Kolumnit Vaalit Hauho

Oikea aika kuukaudesta

Jouni Lehtonen on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Poikkeusaikana kaivattua kasvua tarjosi joulukuusemme, jonka heivasimme pihalle vasta viime viikonloppuna. Kuusi alkoi versoa ja varoi visusti varistamasta neulasiaan. Aika oli kasvulle otollinen, olihan omasta metsästä haettu kuusi kaadettu oikeaan aikaan kuukaudesta.

Edesmennyt hauholainen puuseppä Jaakko Ilonen opetti, että kuun vaiheet vaikuttavat ajankohtaan, jolloin puu kannattaa kaataa. Oli kyse joulukuusesta tai verstaalla tarvitusta puuaineksesta, metsurin on syytä tarkkailla allakkaa. Kuun ollessa nousevassa eli kasvavassa vaiheessa kasvin nesteet nousevat ylöspäin ja se auttaa kuusta vihannoimaan katkaistuna joulupuunakin.

Osaava löytää almanakan merkinnöistä elämän rytmin ja voi hyödyntää sitä toimissaan. Kelpo almanakoissa on luettavissa myös myrskynmerkit, auringon, kuun ja planeettojen keskinäiset asennot.

Tulevat kuntavaalit järjestetään huhtikuussa, uudenkuun aikaan. Kuun asento ei ole suosiollinen kasvukauden alulle. Toisaalta voi ajatella myönteisesti, ettei valittavilla luottamushenkilöillä neste virtaa yläpäähän, kuten nousevan kuun aikaan voisi käydä.

Kuntavaalit on oman elinpiirimme kannalta tärkeä vaikuttamisen paikka ja toivoa sopii, että pitäjistä valitaan aikaansaavia valtuutettuja. Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksen, Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että valtuutettujen asuinalueella oli vaikutusta naapurustossa tarjolla olevien palveluiden tasoon. Omalta reviiriltä ei haluta karsia. Kunhan muistavat ensin päätöksillään kasvattaa yhteistä kakkua, niin on mistä jakaa.

Puolueilla on meneillään ehdokasasettelun loppukiri. Useat valtuutetut hakevat jatkopestiä. Paljon kunnallispoliittista kokemusta on myös poistumassa Raatihuoneelta. Lehtemme levikkialueelta ainakin Vesa Kaloinen, Pekka Kääriäinen ja Mauri Ojamäki ovat päättäneet vetäytyä paikallispolitiikan näyttämöltä.

Siinä poistuu nopeasti yhteen laskien lähes sadan vuoden valtuustokokemus. Onneksi hauholainen konkari, Jari Koskinen, on yllättäen saatu houkuteltua metsätöistä takaisin kokoomuksen valtuustoehdokkaaksi. Onko luvassa kirveelle töitä vai kasataanko rankoja nättiin pinoon tulevaisuuden rakennuspuiksi? Aika ja myrskynmerkit sen kertovat.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski