Kolumnit Hämeenkoski

Oliko ennen sittenkin vähän paremmin?

Miikka Lönnqvist

Istun maanantai-iltana kotona ja pohdin aihetta tälle kolumnille. Selaan Facebookia, joka suoltaa eteeni somekuplani jakamaa sisältöä. Silmieni eteen virtaa uutisia raiskauksista ja päivityksiä, joissa syyllisiä etsitään ja tuomioita jaetaan. Seassa on hassu video koiranpennun sekoilusta ja onpa sinne päätynyt myös kaunis kuva Espoossa bongatusta kuningaskalastajasta. Huomaan ajattelevani, ettei täältä kyllä kolumnin aihetta löydy.

Vietän sosiaalisen median eri palveluissa älypuhelimeni tallentamien tilastojen mukaan 3-4 tuntia päivässä. Tuntimäärä kauhistuttaa. Aiheeseen paneuduttuani huomaan kuitenkin olevani nuorempiin ikäluokkiin verrattuna suorastaan passiivinen somekäyttäjä. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan 13–23-vuotiaat nuoret nimittäin viettivät sosiaalisen median palveluissa jopa 8 tuntia päivässä.

Sosiaalinen media on erinomainen keksintö. Se tuo ihmisiä yhteen ja toimii tiedonvälityksen väylänä mutta vaikea on väittää sen minua järin paljon sivistäneen. Maailmasta saa aika mustavalkoisen kuvan jos käsityksen siitä muodostaa vain nettitrollien ja mainosten värittämän somen perusteella.

Keskustelin jokin aika sitten ystäväni kanssa yleissivistyksestä, jota ainakin aiemmin yhteiskunnallisesti aktiivisilta henkilöiltä on edellytetty. Ihmettelimme miten näillä kekkosilla, sorsilla ja holkereilla on ollut aikaa pysyä kärryillä maailman menosta ja sivistää itseään vaaksan paksuisella nipulla sanomalehtiä päivässä ja lukemalla valtavat määrät kirjallisuutta. Lopulta totesimme, ettei heidän tarvinnut notkua päivästä useampaa tuntia selaamassa kissavideoita tai paikkaamassa lukematta jaetun uutisen aiheuttamaa somekohua.

En yleensä tee uudenvuodenlupauksia mutta sellaisen lupauksen voisin tälle vuodelle tehdä, että uhraisin somepöhinään käyttämästäni ajasta tunnin päivässä lukemiselle ja itseni sivistämiselle perinteisemmin keinoin. Tässä asiassa suostun nimittäin tunnustamaan ennen olleen vähän paremmin.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat