Kolumnit Hauho

Onko järkee vai ei?

Jari Koskinen

Varmaan aika moni minun ikäpolveni ihminen muistaa Sleepy Sleepersin kappaleen Onko järkee vai ei? Nykyistä maailman ja Suomen menoa seuratessa tuo kappale tulee väistämättä mieleen.

Otetaan nyt muutama esimerkki.

Valkoposkihanhet tuhoavat lehmien rehua erityisesti Pohjois-Karjalassa ja sotkevat paikkoja puistoissa pitkin Suomea. Kun satojen tuhansien lintujen lauma iskee peltoon, ei hyvää seuraa. Mutta ei se kovin harvinaiselta vaikuta, vaikka onkin suojeltu laji EU:ssa. Vahingot ovat miljoonaluokkaa ja kaikkea ei edes korvata. Ympäristöhallinnon ja vihreiden poliitikkojen vastaus on se, että velkaisten viljelijöiden pitäisi läpytellä käsiään pellon pientareilla ja hätistellä lintuja vuorokaudet läpeensä, vaikka töitä on muutenkin yllin kyllin. Onko järkee vai ei?

Ilmastonmuutos on pahin ihmiskunnan uhka, ja Suomikin haluaa olla edelläkävijä sen torjumisessa. Tuulivoima on yksi uusiutuvan energian lähde. Viime vuoden joulukuussa korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi Kajaanissa tuulivoimayleiskaavan. Alue oli susien reviirialuetta, ja siellä oli pesimäalueita. KHO:n mukaan tuulimyllyt olisivat voineet haitata susien lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Tutkimusten mukaan tuulivoimasta ei ole haittaa ihmisille. Kun yhteiskunta tarvitsee maata johonkin tärkeään, niin se pakkolunastaa maat. Kun esimerkiksi Lahden oikorataa tehtiin noin 15 vuotta sitten, niin aika moni ihminen joutui muuttamaan kotoaan ratalinjan alta. Silloin ei puhuttu ihmisten lisääntymis- ja levähdyspaikoista Minun käsittääkseni Kainuussa kyllä korpia riittää ja susi on luonnostaan liikkuvaa sorttia. Pakko kysyä oliko KHO:n päätöksessä järkee vai ei?

Koronakriisi aiheuttaa paljon taloudellisia ongelmia. Niitähän pitää ratkaista. Rahaa on jaettu ja luvattu miljarditolkulla. Meneeköhän kaikki nyt oikeisiin paikkoihin? Viimeksi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo esitti miljadia euroa tukea kuuden suurimman kaupungin joukkoliikentelle. Korvauksena lipputulojen menetyksistä ja tukena investointeihin. Koronan kanssa on painittu vajaat kolme kuukautta. Onkohan nyt jo saatu laskettua vaikutukset joukkoliikenteeseen ja osattu laittaa investoinnit tärkeysjärjestykseen. Miljardeja heitellään kuin lapsille viikkorahaa. Ja kaikki velaksi. Onkohan tässä järkee vai ei?

Jari Koskinen
Kirjoittaja on hauholainen maanviljelijä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat