Kolumnit Hauho

Onnellinen kansa pesee käsiään ja pysyy kotinurkissa

Virpi Kukkonen

YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomessa on maailman onnellisin kansa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna. Tuloksissa teemoina painottuivat bruttokansantuote, vapaus ja sosiaaliturva.

Keskustelupalstoilla vilahteli tuohon aikaan eriasteista kärsimättömyyttä, harmitusta ja suoranaista ”hattuuntumista” monenlaisiin yleisiin asioihin. Kerättiin sympatiaa tai nostatettiin lisää tunteita. Mutta sitten alkoikin tapahtua. Onnellisen kansan tontille luikerteli Korona valloittaen alaa ahdistaen määräyksillä ja rajoitteilla. Sosiaalisessa mediassa oli uhmakkaita viestejä. Minä teen, minä ainakin menen, minä, minä… Maitokaupassa laskettiin leikkiä iästä. Vielä saan liikkua vapaasti; täytänhän seitsemänkymmentä vasta parin kuukauden kuluttua. Vedottiin aikoinaan maksettuihin veroihinkin. Sen mukaan olisi luvassa tehohoito kaikilla mausteilla, vaikkei itse rajoitteista piittaisikaan. Kansalaistottelemattomuutta ilmaantui kaikkiin ikäryhmiin tiedottamisesta huolimatta. Uhmakkaat viestit hiipuivat jonnekin uutisoinnin kerrottua laajasti Italian ja Espanjan tilanteista.

Suomessa ei asuta samaan tapaan tiiviissä perhemuodossa kuten Italiassa tahi Espanjassa. Lienee osin meidän pelastuksemmekin? Tulemme tartunnoissa hitaalla perässä. Vieläkin hitaammalla olisimme, mikäli ohjeet menisivät ensimmäisellä kerralla perille. Tätä kirjoittaessa koronaan on menehtynyt 17 henkilöä, mikä sekin on mainittava luku. (*Kolumnin julkaisuhetkellä koronaan on Suomessa kuollut 82 henkeä. Luvut muuttuvat päivittäin. Toim. huom.)

Onnellisuusraportin teemat puhuttavat nytkin. Työpaikoilla on lomautuksia tilanteesta johtuen eikä firmoillakaan ei synny tulosta. Vapauttamme on alettu rajoittaa rajuin keinoin. Myös sosiaaliturvamme joutuu koville apua ja tukea tarvitsevien henkilöiden määrän lisääntyessä. Onnellinen kansamme lähti auttamaan erilaisin kotiapupiirein ja muillakin konsteilla ikäihmisiä kotikaranteenissa.

Nyt meillä jokaisella on mahdollisuus kietaista sankariviitta hartioillemme. Se tapahtuu käsiä pesten, noudattamalla annettuja ohjeita ja pysymällä kotinurkissa. Silläkin uhalla, ettei olisi mitään tekemistä ja olisi tylsää. Yhteistä aikaa perheen kanssa ei pysty ennustamaan kukaan. Minulle lupasi eräs aikakausilehti laskurissaan 95 kuukautta eikä koronasta puhuttu kyselyssä mitään.

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen blogisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski