Kolumnit Lammi

Oranssi kevät

Mikko Reitti on lammilainen yrittäjä.

Kaikkien urheilua seuraavien huulilla on tällä hetkellä jääkiekko. Kärpät-HPK finaalit ovat nostattaneet tunnelmaa ja oranssi kevät on huuman lailla levinnyt Kanta-Hämeeseen. Itselleni tämä on nyt kolmas oranssikevät, jota saan seurata ja kokea.

Ensimmäinen sellainen koettiin keväällä 2006, kun HPK voitti tähän mennessä ainoan Suomen mestaruutensa. Itse tuolloin suhteellisen tuoreena kanta-hämäläisenä en vielä ollut niin asian ytimessä, mutta koettiin hämäläisittäin pienoiskoossa se, mitä kansakuntamme koki vuonna 1995 Suomen voittaessa Globenissa ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa.

Toisen oranssin kevään ja huuman sainkin kokea sitten todella läheltä. Keväällä 2016 oranssi huuma valtasi erityisesti Lammin ja sen lähialueet, kun Lasb voitti salibandyn ykkösdivarin, nousten liigaan. Pääsiäisenä, viimeisessä finaalipelissä 2600 katsojan huutaessa ja oranssien värien vallatessa koko kaupungin, koettiin jälleen samaa kuin 1995 tai 2006, nyt Lammilla.

Nyt kolmannen oranssin kevään puhjetessa kukkaansa, on hienoa huomata, että yhtäläisyyksiä on jälleen näillä tapahtumilla. Eri keskusteluissa, kirjoituksissa sekä huoltoasemien ja torikahviloiden kahvipöytäkeskusteluissa nousee esiin kaksi sanaa, JOUKKUE ja YHTEISÖ. Niin taustajoukot, pelaajat kuin yleisö nostavat nämä esiin, kun pohditaan sitä, miksi olemme tässä tilanteessa.

Vuonna 1995 Suomi ei ollut suosikki MM-turnauksen alkaessa. 2006 HPK:n viedessä mestaruuden korosti silloinen joukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen yhteisöä ja joukkuehengen merkitystä. Lasbin viedessä mestaruuden 2016 hioutui joukkueesta toisistaan huolta pitävä ja kannustava perhe, jossa yksi tärkeä jäsen olivat kannattajat ja ympäröivä yhteisö. Nyt, vuonna 2019 HPK:n taistellessa mestaruudesta, ovat esillä nämä samat asiat. Pieni vastaan iso, joukkue vastaan yksilö ja yhteisö joukkueen takana. Lisäenergiaa joukkueelle ja yksilölle antavat samaan hiileen puhaltaminen, yhteinen päämäärä ja tahto.

Urheilu herättää tunteita, urheilu antaa voimaa ja urheilu vie eteenpäin. Kävi taistossa kuinka tahansa, on se jälleen kerran osoittanut mahtinsa yhteen tuovana voimana ja yhteenkuuluvuuden vahvistajana.

Mikko Reitti

Kirjoittaja on lammilainen opettaja ja yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski