Kolumnit Hauho

Pakko on paras muusa ja oppia ikä kaikki

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Osaisitko sinä tehdä puolisosi työt? Minä en osannut vielä kuukausi sitten. Maatilamme on kahden ihmisen työpaikka, jossa minulla ja isännällä on ollut korvamerkityt työtehtävät. Ne on jaettu kiinnostuksen ja osaamisen mukaan, ja on ollut helppoa pysytellä omalla mukavuusalueella päivästä ja vuodesta toiseen. Siinä missä isäntä hoitaa konetyöt, appeenteon ja eläinten kuivitukset, hoidan minä jalostuksen, siemennykset, kirjanpidon ja niin edelleen.

Näin olisi varmaan jatkunutkin hamaan tappiin, ellei sattuma olisi puuttunut peliin. Isäntä polvineen oli väärässä paikassa väärään aikaan, ja hiehon potku osui sen verran ikävästi, että polvea piti korjailla leikkauspöydällä asti. Ja eihän siinä sitten auta muu kuin kätevän emännän ottaa ohjat. Ensi alkuun ei kyllä tuntunut kovin kätevältä. Osaavat lomittajat olivat suureksi avuksi, mutta yrittäjän vastuu painoikin yllättävän kovasti harteilla, kun toiset hartiat olivat hetkeksi pois pelistä.

Suomen kielessä on paljon ilmaisuja sille, miten ihminen ei aikuisena enää opi uusia asioita. Sanotaan, että suutari pysyköön lestissään, ja että vanha koira ei opi uusia temppuja. Suutarit ja lestit ovat olleet mielessä useampaan kertaan menneen kuukauden aikana. Mutta onneksi sellainenkin sanonta löytyy, että pakko on paras muusa. Sitä nimittäin kummasti oppii, kun tekee vaan. Muutaman kerran olen laittanut silmät kiinni ja ajatellut, että tästä en enää selviä. Mutta koska elävien eläinten kanssa ei voi jättää tekemättä, on vaihtoehtona vain vetää henkeä ja opetella. Jälkikäteen tunne on huikea. Minä osasin sittenkin!

Aivojen hermoratayhteyksille tekee hyvää, kun ihminen opettelee uusia taitoja. Uudet taidot taas kasvattavat itseluottamusta omaan osaamiseen, ja positiivinen kierre jatkuu. Meidän tapauksessa isännän sairasloma kirkasti monta asiaa, jotka osaan mitä mainioimmin. Silti yksi vuori on vielä valloittamatta. Appeenteon opettelu oli jo vuosia jäänyt, kun kaupunkilaistyttönä ei traktorinkäsittely tullut selkärangasta. Eikä muuten tule vieläkään. Mutta päätin, että vuoden loppuun mennessä opin sen. Mitä uutta sinä opettelet tänä vuonna?

Johanna Heinonen

Kirjoittaja on hauholainen maitotilan emäntä ja vapaa toimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski