Kolumnit Lammi

Pelottaako liikenteessä?

Jaana Hanhimäki

Lähiaikoina on ollut useita pahoja liikenneonnettomuuksia. On myös mitattu hurjia ylinopeuksia – jopa kaksinkertaista vauhtia rajoitukseen verrattuna. Poliisi on ottanut kiinni rattijuoppoja, huumekuskeja ja jopa 10 kertaa kortitta ajaneita. Miten siellä seassa uskaltaa tavallinen autoilija liikkua?

Kesällä on uutisoitu tieliikennelain muutoksista. Mielestäni vaikutus oli aika vähäinen. Ennakoiminen kuuluu muutenkin liikenteeseen, ja suojatiemerkin uudistus on aivan toissijainen. Paljon isompi asia oli ajokorttilain muutos pari vuotta sitten.

Silloin ajotuntien määrä väheni huimasti. Sitä ennen oli kehitetty monivaiheinen systeemi, jossa korttia ei voinut hankkia yhdellä suorituksella. Tietyn mittaisen ajoharjoittelun jälkeen oli toinen vaihe. Piti harjoitella liukaskeliajoa ja oli myös ajettava niin, että muita oli kyydissä. Jokainen vaihe oli tietysti hinnoiteltu erikseen. Nythän nuorilla vaarallisimpia ovat ne reissut, joissa koko kaveriporukka on autossa ja kuskin pitää vähän näyttää. Muutos vaikutti ajokortin hintaan alentavasti, mikä on etu nuorille, mutta yhdenkin nuoren kuolema tai vammautuminen on liian kallis hinta.

Olen miettinyt myös 17-vuotiaiden kypsyyttä kuljettajina. Osa toimii asiallisesti, mutta moni kuski on menettänyt korttinsa rajun ylinopeuden takia. Harmillista!

Kotimaan matkailu on yhtäkkiä tullut suosituksi. Minulla on jatkuvasti mielessä sellaisia kohteita, joissa haluan vierailla, kun sopiva hetki tulee. Tänä kesänä suuntasin Hvitträskiin. Se on yksi niistä paikoista, joissa kuulemma kummittelee.

Kolme arkkitehtiopiskelijaa Eliel Saarinen, Armas Lindgren ja Herman Lesellius perustivat yhteisen arkkitehtitoimiston Helsinkiin. Vuonna 1901 he ostivat 16 hehtaaria maata Kirkkonummelta ja suunnittelivat sinne omat talot. Valitettavasti Lindgrenin asunto tuhoutui tulipalossa. Nykyään museona toimii Saarisen asunto. Siinä on paljon huoneita, sokkeloita ja portaikkoja. Tarinan mukaan kahden kummituksenkin pitäisi näyttäytyä. Talo on mielenkiintoinen ja näkymä järvelle upea. Puutarhakin on erikoinen. Käy tutustumassa.

Pari vuotta sitten vierailin Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa Sastamalassa. Tulevaisuuden kohde on Verlan ruukki.

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen opettaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat