Kolumnit Hauho

Pienten paikallisten puolesta

Jouni Lehtonen on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Yrittäjä on päivänsä ansainnut. Suomessa ryhdyttiin viettämään Yrittäjän päivää vuonna 1997. Kymmenen vuotta sitten syyskuun 5. päivä kirjattiin merkkipäivänä almanakkaan. Liputtaakin saa.
Tänä vuonna juhlallisuudet ovat pääosiin verkossa. Päivää juhlitaan digitaalisesti #sellainenonyrittäjä-kampanjalla. Yrittäjän päivän järjestäjät haluavat kiittää suomalaisia yrittäjiä sinnikkyydestä ja luovuudesta raskaan vuoden keskellä. Kampanjan avulla etsitään kiitoksen ansaitsevia hyvää fiilistä tuottavia yrittäjiä.

Leikillisesti sanotaan, että menestyvän yrittäjän takana on usein hämmästynyt puoliso. Todellisuudessa yrittäjällä pitää olla asennetta yrittämiseen, kykyä tehdä oikeita asioita sekä motivaatiota ja uskoa tulevaisuuteen. Tämä pätee normaalioloissa, mutta korostuu kulkutaudin aiheuttamassa maailmanlaajuisessa poikkeustilanteessa.

Moni yrittäjä voi sanoa miltei kellonajan tarkkuudella, milloin puhelin lakkasi maaliskuussa soimasta ja sähköpostit kulkemasta tilausten merkiksi. Viestiliikenne jatkui töiden ja tilausten peruutusten merkeissä.
Onneksi monella notkahdus oli hetkellinen ja oikealla asenteella ja kyvyllä tehdä oikeita asioita päästiin eteenpäin ja usko tulevaisuuteen palautui ja vahvistui. Joillain aloilla koronan haitalliset vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

Matkailu- ja ravintola- sekä tapahtuma-ala kärsivät rajusti tämän kulkutaudin oireista. Motivaatio ja usko tulevaisuuteen ovat koetuksella näillä aloilla. Erityisesti tapahtuma-alan yrittäjät ovat jääneet koronatukien väliinputoajiksi. Ja siinä missä yrittäjä ja yritys kärsii, niin se heijastuu myös työntekijöihin ja kumppaneihin. Vaikka yrittäisit yksin, niin verkostosi kautta työllistät mahdollisesti useita muita kaltaisiasi.

Yritysten pelastamiseksi on valtio heitellyt turvaverkkoja, mutta monissa tapauksissa verkon silmäkoko on ollut väärä. Putous on jatkunut verkon läpi tai verkkoon on sotkeutunut tukahtuakseen.
Tämän vuoksi on tähdellistä vetää siniristilippu salkoon hulmuamaan ensi lauantaina, Yrittäjän päivänä. Muistuttamaan yrittäjyyden merkityksestä Suomelle. Ymmärryksen pitää muuttua teoiksi pienten paikallisten puolesta. Joka päivä.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski