Kolumnit Hämeenkoski

Politiikkaa suuremmat periaatteet

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa hieman yli puoli vuotta. Vaikka tavallisen äänestäjän mielestä vaaleihin on aikaa ikuisuus, raahaavat puolueet jo kovaa vauhtia raskainta vaalitykistöään asemiin ja vaalitaistelun ensimmäisiä laukauksia on ammuttu jo pitkin kesää ja syksyä. Viime viikolla hallituspuolueet julkaisivat niin sanotun vaalibudjettinsa, jossa luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista hallituspuolueiden peruskannattajille sekä niille, joilta on kaikkein eniten leikattu. Samaan aikaan oppositiossa korotetaan äänenpainoja ja sosiaalisessa mediassa ehdokkaat tukiryhmineen käyvät mittelöä bittiavaruuden herruudesta.

Samaan aikaan kun Suomessa kaivetaan vaalikevään rintamalinjoja, tapahtuu Yhdysvalloissa jotain sellaista, jota meidän suomalaispoliitikkojenkin tulisi seurata herkällä korvalla. Viime viikolla järjestetyistä senaattori John McCainin hautajaisista tuli nimittäin hiljainen mielenilmaus rikkirepivää politiikkaa vastaan ja konsensuksen puolesta. Vaikka Suomi ei olekaan poliittiselta kulttuuriltaan Trumpin Yhdysvallat, sorrutaan täälläkin aivan liian usein poliittisten vastustajien mustamaalaamiseen ja poliittisten vastustajien esittämien ajatusten kertakaikkiseen tuomitsemiseen. Useammat vaalit olemme saaneet kuunnella vaalikeskusteluiden sijaan puoluejohtajien huuto- ja päällepuhumiskilpailuja.
Nyt kun useammat vaalit on kampanjoitu toinen toistaan populistisimmilla teemoilla vastustajia mollaten ja samalla menetetty kansalaisten into seurata vaaleja, osallistua sekä äänestää, niin olisikohan nyt aika kokeilla toisenlaista lähestymistapaa. Sellaista, jossa vastustajaa kunnioitetaan, käydään asiallista keskustelua ja esitetään tulevaisuuteen katsovia, ratkaisukeskeisiä vaalitavoitteita sen sijaan, että lueteltaisiin muiden virheitä tai sitä, mikä milloinkin on päin helvettiä. Sillä niinkuin Barack Obama muistopuheessaan John McCainille sanoi: “jotkut periaatteet ovat suurempia kuin politiikka ja jotkut arvot suurempia kuin puolueen etu”.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP