Kolumnit Tuulos

Porakaivo

Kirsti Häppölä on kirjaihminenTuuloksesta.

Niittykarhun pihassa on nyt porakaivo. 130 metriä jouduttiin poraamaan suoraan alaspäin ennen kuin tuli vettä. Kolme taitavaa virolaista miestä, luottoammattilaiset, hoitivat homman. Nyt tulee puhdasta hyvää vettä mielin määrin. Se on ihme.

Kun ihminen on edes muutaman kerran joutunut elämään vedenpuutteessa, on tajunnut hyvin selvästi, kuinka riippuvainen ihminen on vedestä. Juomaveden lisäksi vettä tarvitaan ihan kaikessa. Eihän täällä Hämeessä ole mitään todellista hätää, kun kauppakeskuksen seinästä saa juomavettä, sadevesitynnyreissä on talousvettä, ja pyykillä ja suihkussa voi käydä kilttien sukulaisten luona. Ja jokikin virtailee lähellä. Mutta tulee mieleen tilanne esimerkiksi Egyptissä: naiset kantoivat vettä kanistereissa jostain kaukaa ja pesivät tiskit vihreässä liejuvedessä Niilin liepeillä.

Kaivofirman omistaja muuten sanoi, että Etelä-Suomessa Kanta-Häme ja Nurmijärvi ovat ne alueet, joissa kaivot kuivuvat nopeimmin.

Näissä kaivoyhteyksissä on tullut puheeksi yksi aivan erikoinen tapaus. Suolijärven rannalla sijaitsevassa talossa alettiin teettää porakaivoa. Kaivettiin ja kaivettiin, mutta vettä ei alkanut tulla. Kaivettiin lisää, ja sitten tuli. Tuli muutama tippa suolavettä! Se oli aivan ihmeellinen sattumus. Kysymyksessä oli kivinen luolamainen vesitasku, joka oli jäänyt muistoksi muinaisesta Yoldianmerestä, joka on lainehtinut täälläpäin reippaat 10 000 vuotta sitten.

Tällaiset muistot Yoldianmerestä tekevät ainakin minut rauhalliseksi. Se antaa perspektiiviä. Joldianmeren rannoilla on täällä jo ollut ihmisiä, jotka ovat tehneet kotayhdyskuntia lämpimille etelärinteille. Viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Matka muinaiseen Suomeen on kuva Joutsenon Kuurmanpohjassa olevasta aurinkoisesta mäestä, jonka alareunassa on pieni puro. Puron paikalla on aikanaan lainehtinut Yldianmeren vuono, josta rinteellä olleitten asuinkotien ihmiset ovat saaneet ruokaa. Ja tietysti he ovat metsästäneet. Antreasta löydettiin viime vuosisadan puolella 30 metriä pitkä pajunkuorinarusta punottu verkko samoilta ajoilta, noin 10 000 vuoden takaa. (Nykytekniikka tekee ajoitukset nykyään entistä varmemmiksi.) Antrean verkossa oli ollut painoina kiviä, ja kohot oli veistetty männynkaarnasta.

Kunhan nykyinen ihmiskunta saa tuon ilmasto-ongelman hoidettua – nyt kun jopa presidentti Donald Trump alkaa ymmärtää että niin on tehtävä – elelemme taas niin kuin on tehty ennenkin. Kymmeniä tuhansia vuosia!

Kirsti Häppölä

Kirjoittaja on kirjaihminen Tuuloksesta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski