Kolumnit Hauho

Puulle on käyttöä

Jari Koskinen on metsätalousyrittäjä Hauholta.

Maailmassa on monenlaisia ympäristöongelmia. Ilmasto lämpenee fossiilisten polttoaineiden (hiili, öljy jne.) vuoksi. Meret täyttyvät muovijätteistä. Puuvillan viljely vaatteita varten kuluttaa paljon makeaa vettä ja viljelyalaa. Kaikkiin näihin ongelmiin auttaa suomalainen metsä. Meidän puustamme voidaan tehdä vaikka mitä. Puuta ja siitä saatavia tuotteita voidaan käyttää lämmittämiseen ja autojen liikuttamiseen. Muovia voidaan korvata puutuotteilla monissa paikoissa. Tänä kesänä olin yhden suomalaisen kaupungin torilla ja ostin jäätelöä kahvilasta. Häiritsevää oli se, että jäätelö laitettiin muovikippoon ja käteen annettiin muovilusikka. Molemmat asiat olisi voitu tehdä puusta. Suomessa on pitkään tehty tutkimustyötä puukuitujen kanssa ja nyt on onnistuttu myös saavuttamaan tuloksia. Vaatteita voidaan tehdä myös puusta ja korvata sillä puuvillaa. Puu on siis erittäin monikäyttöinen materiaali ja sitähän meillä riittää.

 

Edellä kuvaamani esimerkit tarkoittavat sitä, että meidän pitää hyödyntää kasvavat metsämme mahdollisimman hyvin. Suomalainen puu on ratkaisu moniin ongelmiin. Tätä taustaa vasten tuntuu kummalta, että meillä on edelleen monia tahoja, jotka haluavat rajoittaa metsiemme käyttöä. Mikään hyvä asia ei tunnu olevan peruste sille, että metsiemme kasvua hyödynnettäisiin mahdollisimman tehokkaasti. Uudet metsälait tulivat  voimaan vuoden 2014 alusta. Yksi keskeinen periaate oli se, että metsänomistajalle annettiin lisää vapautta päättää omien metsiensä hoidosta. Saa valita hakkuutavan ja uudistustavan. Siksi tuntuu käsittämättömältä, että tällä hetkellä jotkut vaativat avohakkuiden kieltämistä. Se on täysin vastoin juuri uudistetun metsälain periaatteita, jossa omistaja päättää. Oli sitten omistaja yksityinen, yhtiö, yhtymä taikka valtio.
Lopuksi on pakko laittaa muutama sana jalkapallon MM-kisoista. Oli hienoa katsoa Japanin joukkuetta. Paitsi, että siivosivat pukukoppinsa, niin kentälläkin näytettiin esimerkkiä. Ei näytelty eikä kalasteltu vapareita. Toivottavasti maailmanmestaruutta ei voiteta kieriskelemällä.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski