Kolumnit Hauho

Rahattoman lehmän osto

Virpi Kukkonen

Veronmaksajana pysähtelen usein kuuntelemaan ja lukemaan tietoa erilaisista päätöksistä, tehdyistä hankinnoista sekä vielä isommista suunnitelmista. Juuri kun henkilökohtaiset rytmihäiriöni ovat tasaantuneet toriparkkihankkeesta sekä Assin suunnittelumiljoonista, tulee kuitenkin uutta tilalle.

Veropohjaa pitää vahvistaa. Millä muulla keinolla se tapahtuisi kuin veroprosenttia nostamalla?
Henkilöstöä vähennetään ”luonnollisen poistuman kautta”, eläkkeelle siirtyvien tai talosta muuten lähtevien toimia eikä virkoja täytetä. Sijaisten palkkaamiset minimiin, jaetaan tehtäviä.

Mutta ne taivaalliset suunnitelmat silloin, kun rahaa ei ole olemassa. Puheissakin ”vain taivas on rajana”. Suunnitelmille on mahdollista tehdä tarkistus; lisätalousarvio, ja matka jatkuu taas rahahanojen auettua.

Veronmaksajat saattavat pahastua lukiessaan budjettien ylityksistä. Heidät pitää kuitenkin vakuuttaa matkan aikana hankkeen tarpeellisuudesta vaikkapa luomalla mielikuvia valovoimaisuudesta, nykyaikaisuudesta, uusien työntekijöiden saamisesta houkuttelevuuden kautta. Tarvitsemme toriparkkia, kun sellainen on Joensuussakin. Saivathan asukkaat äänestää toriparkin tulosta, nyt jää nähtäväksi miten kansalaismielipide vaikuttaa tulevaisuudessa. Mielipide kun ei ollut odotetun suuntainen.

Koronan tuoma taloudellinen ahdinko näkyy kunnan avustuksissa yrittäjille ja aivan yksittäisille henkilöillekin. Veroja maksava miettii, miten tässä oikein käy. Pienemmissäkin hankkeissa käy samalla tavoin. Luistelurata torille tulikin tuplasti esitietoa kalliimmaksi. Siihenkin sitten ”löytyi” lisärahaa.

Työskentelyvuosinani minäkin laadin budjettia ja toteutin hankkeiden eteenpäin saattamista. Olen asioista jyvällä, vaikka olen kuullut sanottavan, ettei kansalaisten tarvitse näistä asioista välittää. Näinhän se toki on, olemme valinneet edustajia yhteisiä asioitamme hoitamaan.

Havainnekuvilla sekä mielipiteisiimme vaikuttavilla mielikuvakyselyillä meitä ohjaillaan olemaan myötäsukaisesti ja samalla suostumaan näihin hankkeisiin, joita vertaisin ”Keisarin uusiksi vaatteiksi”.
Vitsiälän mummoni äänen kuulen korvissani: ”On kuin rahattoman lehmän osto.”

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen blogisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat