Kolumnit Hauho

Rakkaudesta se hevonenkin potkii

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja maatilan emäntä.

Tällä kertaa kirjoitankin vähän hevosista. Tilallamme Rinteelässä on päätuotantosuuntana maidontuotanto, mutta sivussa kasvatamme myös ravihevosia. Sivutuotantosuunnaksi hevoset kyllä näin keväällä haukkaavat ison osan ajatuksista ja ajasta, kun varsomisia valvotaan ja tulevia orivalintoja suunnitellaan. Tai siis minä suunnittelen, isäntä lähinnä kuuntelee sujuvasti.

Olen pesunkestävä hevoshullu. Tauti alkoi, kun olin kuusivuotias, ja se oli menoa saman tien. Kun olin viisitoista, ja kaverini kirjoittivat matikanvihon marginaaleihin ihanien julkkispoikien nimiä, minä taiteilin sydänten sisään lempihevosteni kuvia. Samana vuonna pääsin Hämeenlinnan kaupunginteatteriin avustajaksi ja keräsin palkkioista rahaa ensimmäiseen omaan hevoseen. Sen jälkeen en ole päivääkään ollut hevoseton. Ja koska olen varttunut jo turvalliseen(!) keski-ikään, en usko asiantilan myöskään enää muuttuvan. Salaa haaveilen olevani vanhana kuin kuningatar Elisabet, joka 94-vuotiaana yhä on kuvattu ratsastamassa ponilla.

Isäntä taas ei ole hevosihminen. Hän on kyllä hyvä hevosten kanssa, mutta eivät ne eläiminä häntä kiehdo samalla lailla kuin allekirjoittanutta. Mutta ehkä onnellisen parisuhteen salaisuus onkin tukea toisen harrastusta, vaikkei se omaa lempparia olisikaan?

Aviomieheni rakensi Rinteelään tallin, kun olimme vielä suhteellisen nuori pariskunta, eikä hän vielä ollut aviomieheni. Muistan hänen puoliksi vitsillä naureskelleen, kuinka opiskelukaverit neuvoivat häntä: ”Jos haluat napata hevostytön, kannattaa rakentaa sille pihaan talli. Silloin tyttö pysyy aina luonasi.” He meinasivat, että ihan pikkuriidasta ei temperamenttinenkaan tyttö viitsi kovin monelle hevoselle uutta tallia etsiä.

Totta tai ei, niin ainakin tässä tapauksessa neuvo toimi. Pieniä ja isompiakin riitoja on tietysti ollut, mutta edelleen ovat perintöhopeat samassa laatikossa ja hevoset siinä samassa, yli kymmenen vuotta sitten rakennetussa tallissa. Ja tallia siivotessa ajattelen usein, että onhan se melkoinen rakkaudentunnustus.

Toki isäntä varmasti joskus pitkinä iltoina miettii, että ovatko ne pollet aivan pakollinen lisävaruste vaimossa. Mutta on tässä niin pitkään yhdessä kuljettu, että tietää hän vastauksenkin.

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen maitotilan emäntä ja toimittaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat