Kolumnit Hauho

Robottilehmiä vai lehmärobotteja?

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja maatilan emäntä.

Oletko kuullut termin ”robottinavetta”? Kuulostaa kieltämättä vähän tieteistulevaisuudelta tai vähintään eläinten oikeuksien polkemiselta. Pidetäänkö lehmiä robotteina koneissa kiinni vai pyöriikö niiden jaloissa kymmenen R2-D2 -robottia lypsämässä? Ei mitään näistä, vaikka jälkimmäinen vaihtoehto taitaisikin olla meidän junioriosaston mieleen, Star Wars -faneja kun ovat.

Robottinavetta tarkoittaa pihattonavettaa, jossa on automaattilypsy. Lehmät kulkevat vapaina, ja ne hoitavat lypsyt koneen kanssa ihan keskenään, ihmisen juurikaan puuttumatta. Tästä on paljon hyötyjä lehmälle. Se saa itse päättää, koska menee lypsylle ja koska syömään. Itse lypsytapahtuma toistuu aina samanlaisena, sillä lehmä on rutiineja rakastava olento.

Lehmät oppivat robottiin nopeasti ja ne tulevat lypsylle mielellään, monta kertaa päivässä. Aika tavallinen näky onkin, että yhden ollessa lypsyllä on robotin takana pari muuta jo jonossa.

Robotti tunnistaa lehmän sen kaulassa olevasta tunnistimesta. Laser”silmä” skannaa utareen ja kiinnittää vedinkupit paikoilleen. Tykytys ja alipaine säätyvät maidonvirtauksen mukaan, jotta lypsytapahtuma olisi mahdollisimman miellyttävä. Lypsyn aikana automaatti tarjoilee lehmälle herkkuruokaa.

Tunnistin kerää lehmästä maidon laadun lisäksi paljon muutakin tietoa. Päivittäin seurataan eläinten märehtimistä, painoa, liikkumista ja niin edelleen. Lehmälle tulevan hyödyn lisäksi automaattinen lypsy vapauttaa ihmisen raskaasta lypsytyöstä, mutta muuhun tarkkailuun menee samalla enemmän aikaa. Robotin tuottamaa tietoa pitää ainakin vielä toistaiseksi ihmisen suodattaa. Kone osaa toki kertoa, jos Mansikin märehtiminen ja maitomäärä ovat laskeneet, mutta ihmisen tulee selvittää miksi ja mitä asialle tehdään.

Niin ne sanat joskus hämää. Robottilehmä onkin hyvin vapaa, vaikka termistä äkkiseltään voisi muuta kuvitella. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, mutta olen eri mieltä. Tieto lisää tietoa. Ja siinäpä oiva uudenvuoden lupaus alkavalle vuodelle. Otetaan selvää, ei vain oleteta.

Erinomaista vuotta 2019 kaikille Keski-Hämeen lukijoille!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat