Kolumnit Hauho

Ruusu, pallo, avain…

Virpi Kukkonen on Keski-Hämen blogisti Vitsiälästä.

Lehdissä uutisoitiin prinssi Philipin kolarista taannoin. Korkeassa iässä olevan autoilijan tapaus jäi mietityttämään. Ajamisesta sekä ajokortista luopuminen oli työhistorianikin aikana monelle potilaalle kova paikka, näyttäisi se sitä olevan kuninkaallisillekin. Rajoittaako autottomuus todella sosiaalista elämää vai voiko oman ajamisen korvata jollain muulla tavalla?

Muistisairaita on tällä hetkellä Suomessa noin 200 000 henkilöä, puhutaan suorastaan kansantaudista. Tätä lukemaa ei voi pitää täysin oikeana. Omaisten huolena ovat läheiset, joiden muistissa on selkeästi tapahtunut jotain, mutta tutkimuksiin lähteminen on suorastaan pelottavaa. Pelottavinta saattaa olla se ajokortin ja sen myötä ajamisen tuoman itsenäisyyden menettäminen. Ammattiautoilijat ovat erityisryhmä, joiden ajokorttiin on diagnoosin saamisella heti vaikutusta, muilla saattaa oikea lääkitys jopa pidentää tulevia ajokilometrimääriä.

Työikäisiä, siis alle 65- vuotiaita muistisairaita on Suomessa noin 7000 henkilöä. Vuosittain tulee uusia muistipotilaita noin 14500. Työikäiset testataan paremmin erilaisten työterveyskäyntien yhteydessä ajamiseenkin liittyvissä asioissa. Mutta miten on muiden laita?

Luin artikkelin 65 vuotta täyttäneiden raahelaisten syntymäpäivälahjaksi saamasta terveystarkastuksesta muistitesteineen. Tämän parituntisen selvityksen jälkeen muistipoliklinikka lähettää kutsun jatkotutkimuksiin, mikäli saadut pisteet siihen antavat aihetta.

Jossain siis ymmärretään se, että varhaisessa vaiheessa asioihin puuttuminen maksaa itsensä takaisin, onhan Alzheimer etenevä sairaus. Sopivalla lääkityksellä siirretään laitoshoitoon joutumista ja vähennetään tulevaa hoidon tarvetta.

Missä iässä sitten muuten pitäisi luopua autoilusta? Varma vastaus on se, että silloin kun ratin takana oleva henkilö on vaaraksi itselle tai toisille tienkäyttäjille. Silloin ei enää puhuta lievästä ongelmasta.

Muistamattomuudelle ja muistitesteillekin saatetaan hieman naureskella, mutta puhuttaessa suuresta väkimäärästä pitäisi huolemme olla yhteinen. ”Ruusu, pallo, avain” on sitten testin toinen käytetty sanayhdiste, tiedoksenne. Voisiko meillä olla mahdollista raahelaismallisen syntymäpäivälahjan saaminen?

Toinen asia, mikä huolettaa, ovat elämänkaaren toisessa päässä 15- vuotiaat lapset kevytautoineen.

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen blogisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski