Kolumnit Hauho

Sata tuhatta maitopurkkia

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Ihan tavallisena elokuisena päivänä saimme tilallemme ensimmäisen meidän isännyytemme satatonnarin, kun lehmämme Irja ylitti tuon maagisen rajan. Toki tällä mäellä on satatonnari tehty ennenkin, mutta silloin ruorissa oli edellinen sukupolvi.

Satatonnari tarkoittaa lehmää, joka todistetusti on lypsänyt yli satatuhatta kiloa maitoa. Virallisen satatonnarin arvon saavuttaakseen lehmän on oltava tuotostarkkailussa, jotta sen tuottaman maidon määrä on laskettu yhteisen standardin mukaan.

Tänä päivänä Suomessa uusia satatonnareita rekisteröidään tuotostarkkailun tietojen mukaan noin 500 kappaletta vuodessa. Jalostusjärjestö Faba osk on rekisteröinyt satatonnareita vuodesta 1958 lähtien (lähde: nauta.fi). Alkuvuosina tonnareita saatiin vain muutama vuodessa, mutta tahti kiihtyy koko ajan. Viisi vuotta sitten satatonnareita saatiin yksi päivässä, tänään jo puolitoista. Lehmät ovat entistä kestävämpiä ja runsastuottoisempia.

Suomeen on saatu jopa kaksi 200-tonnaria, jotka ovat maailmankin mittapuulla superharvinaisia. Eivät kuitenkaan ihan ennen kuulumattomia, ainakaan enää lähitulevaisuudessa. Jalostuksella on parannettu huomattavasti lehmien tuotosta, rakennetta ja kestävyyttä vuosien saatossa, ja kaikkia niitä tonnarien metsästyksessä tarvitaan.

Vaikka satatonnarit yleistyvät koko ajan, on Irja meidän ensimmäisemme, ja senkin takia pienen tarinan arvoinen. Irja on syntynyt 2. lokakuuta vuonna 2011 Ylöjärvellä. Se muutti meille Valkilan tilalta kerran poikineena uuden navettamme valmistuessa vuonna 2014. Irja on kaunis lehmä, mustavoittoinen valkoisin jaloin ja valkoisine päämerkkeineen. Se on luonteeltaan melkoinen kuningatar. Irja tekee kaiken aina oman päänsä mukaan, ja sillä on aina kaikki hyvin. Nuoremmat lehmät oppivat olemaan Irjan yhdellä vilkaisulla, mutta ihmiset ovat sen mielestä ihan hyviä tyyppejä. Paitsi kun on sorkkahoitopäivä. Lehmien ”manikyyriä” Irja vihaa yli kaiken. No, siinä joutuu toki hetken olemaan paikallaan telineessä, ja ehkäpä se ei rouvan mielestä hänen arvolleen sovi.

Irja on monella tapaa malliesimerkki tämän työn parhaista puolista: kestävistä lehmistä, joiden persoonan ja tavat oppii tuntemaan. Kiitos maidosta, Irja!

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski