Kolumnit Lammi

Sentraalisantra

Päivi Kankaanmäki on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu. Kuva: Jussi Karvonen

Muistatko sinä, kun sentraalisantra välitti puheluja? Minä en, mutta olen kuullut ja lukenut heistä monenmoisia tarinoita. He olivat aikoinaan tärkeä osa pitäjän sähköistä tiedonkulkua. Puhelinvälityksen lisäksi heiltä kysyttiin monenmoisia asioita; linja-autojen reittiaikatauluja, ajoreittejä, sähkökatkosten syitä ja jopa paloautojen palopaikkoja.

Nykyään meillä hoitaa Santran hommia robotti tai keskitetty ääni, jonka kanssa et voi välttämättä kommunikoida. Sinulle annetaan vaihtoehtoja, joista sinun tulee valita. Oli se sitten tiedusteluusi sopiva tai ei. Toki meille tullut myös sähköisiä palautelaatikkoja, joissa voit antaa palautetta tai asioida sähköisesti.
Olisiko sentraalisantralla töitä nykysuomessa? Ei ehkä puhelinvälittäjänä, mutta tietynlaisena tiedonväittäjänä voisi olla kuntalaisten ja kaupungin välillä. Elämänrytmimme on nykysuomessa nopeaa. Tietoa pitäisi saada heti tai mielellään jo ennen, kun kerkiämme edes kysymään. Pitäjissä meillä on olemassa kirjastojen yhteydessä hyvät palvelupisteet, joissa kaupunkilainen voi saada apua kunnan palveluihin liittyvissä asioissa.
Olisiko sinulla asioita, mitkä helpottaisivat tai parantaisivat pitäjässä asumista, mutta et vain tiedä kenelle niistä voisit kertoa? Tai sitten kysyttävää, mutta et tiedä kenellä esim kaupungin organisaatiokaaviota katsoessasi soittaisit? Tällaisia tilanteita varten olisi hyvä olla pitäjässä sentraalisantra. Hän kertoisi sinulle, onko matonpesupaikka kunnossa, missä vaiheessa keskustan asfaltointiurakka on menossa, pääseekö kentän jäälle koska luistelemaan jne. Hän myös ottaisi sinun hyvät ideasi vastaan koskien keskustan levähdyspenkkien sijoittamista tai yhteislenkin aloittamisajankohtaa. Kaupungin budjettia vuodelle 2019 työstetään. Olisikohan santralla mahdollisuuksia päästä listoille? Parantaisiko Santran olemassaolo kuntalaisten hyvinvointia pitäjissä?
Olen kokenut olevani jonkinlainen sentraalisantra viime vuosien ajan. Aikaahan se jonkin verran vie, mutta palkitsee, kun saadaan pitäjän asioita eteenpäin. Aina asiat eivät mene eteenpäin hetkessä eikä vielä vuodessakaan, mutta puhetta pitää olla, koska yhteistä hyväähän tässä pyritään rakentamaan.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski