Kolumnit Lammi

Sokeat ja muut apua tarvitsevat

Jaana Hanhimäki

Sain joululahjaksi kestopussin. Siis sellaisen, johon voi kaupassa kerätä hedelmät muovipussin sijaan. Valmistaja on Sampola, ja etiketissä lukee ”sokeiden ja kuurosokeiden käsitöitä”. En ole vielä niin ekologinen, että olisin muistanut ottaa kestopussin kauppareissulle, mutta opetellaan.

Sokeiden käsitöistä ajatukseni veivät lapsuuteen. Silloin tällöin äiti lähetti minut ostamaan patapesintä – erittäin tarpeellista apuvälinettä. Se oli juurista tehty ja sidottu keskeltä yhteen. Olin alakoululainen, ehkä 7 – 8-vuotias, ja äärimmäisen ujo. Pesin piti mennä ostamaan sotasokealta parin kilometrin päästä. Tehtävä ei ollut helppo, koska jännitin niin kauheasti. Muistan hyvin rapatun kivitalon ja rappuset, joita noustiin ulko-ovelle. Vastaanotto oli ystävällinen, vaikka varmasti en monta sanaa saanut suustani. Se jäi mieleen, että miehellä oli mustat lasit.

Opetustyössä en kovin usein ole kohdannut näkövammaisia. Nykyisin mielestäni siedetään kaikenlaista erilaisuutta hyvin. Kaikki eivät aina tee samaa tai samalla tavalla. Vielä noin 15 vuotta sitten oppilas ei olisi halunnut isommalla fontilla tehtyä koetta. Oli poikkeuksellista, että oppilas kirjoitti koneella, kun muut kirjoittivat käsin. Nyt kun kaikilla on kone, on mahdollista vaikkapa suurentaa tekstiä näytöllä.

Ikääntyessä lähes jokaisella näkö ja kuulo heikkenevät. Kun muutos tapahtuu vähitellen, sitä ei aina heti huomaa. Apuvälineiden käyttöön liittyy jonkinlaista häpeää. Paljon jää kuulematta puheista ja keskusteluista, kun ei halua käyttää kuulokojetta.

Tällä viikolla televisiossa ovat alkaneet lempiohjelmani, Kaappaus keittiössä ja Supernanny. Kun Kari Aihinen tulee kaappaamaan keittiön, siinä on tervettä suhtautumista ruokaan. Ei tuijoteta kalorimääriä, vaan ruuan pitää maistua hyvältä. Erityisesti nautin siitä, miten hän suhtautuu lapsiin. Etenkin pienet pojat ovat aivan myytyjä, kun heidät huomataan.

Supernanny on sitten muuten vain hyvää viihdettä. Vanhemmilla on suuria haasteita erityislasten kanssa. Toisaalta välillä näkee ongelmia, joiden luulisi ratkeavan ihan maalaisjärjellä. Ulkopuolinen näkee kai selvemmin, miten pääsisi eteenpäin. Hyvä, että perheet saavat apua.

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski