Kolumnit Lammi

Syksyn väriloisto

Mikko Reitti on lammilainen yrittäjä.

Vaikka vettä vihmoo, pimeys syvenee, yöpakkaset saapuvat ja kura lentää, on syksyn väriloisto kauneudessaan yksi hienoimmista luonnon ihmeistä. Väriloisto piristää, virkistää ja ilahduttaa.

Vaikka kyse on oikeasti luonnon tavasta ilmoittaa kuolemasta, vaipumisesta talven lepoon, on meidän kannaltamme tuo loisto kuin ilotulitusta. Väriloiston myötä kasvit ilmoittavat eläimille, etteivät ne enää voi antaa suojaa, turvaa tai ravintoa niille. Meidän ihmisten näkökulmasta tässä väriloistossa on jotain romanttista ja kaunista.

Aamuvarhaisella peilityyni lammen pinta ja hiljaa sen yllä liikkuva usva rauhoittavat mielen ja luovat todella romanttisen ja rauhallisen miljöön.  Aamuauringon nousu ja ensi säteiden valo läpi värikkäiden lehtipuiden lähestulkoon räjäyttää tajunnan. Lehtien kahina syystuulessa soittaa omaan sinfoniaansa, auringonlasku värjäten taivaanrannan polttavan punaiseksi, ja illan viiletessä taivaalla leiskuvat revontulet kertovat syksyn väriloiston monipuolisuudesta.

Vaikka ei juuri nyt tekisi mieli lähetä ulos laisinkaan, kannattaa juuri silloin, kun aurinko pilviverhon takaa pilkottaa, ottaa kaikki ilo irti ja lähteä luontoon ihailemaan tätä loistoa. Alueellamme on monia todella hienoja alueita, joissa kannattaa vierailla. Niin Hauholla, Tuuloksessa kuin Lammilla löytyy mainiota polkuja ja metsätietä vaeltaa, pyöräillä, lenkkeillä ja nauttia raikkaasta syysluonnosta.

Unohtakaamme siis synkkä ja syvenevä pimeys ja poimikaamme tästä hetkestä se ilo ja rakkaus, jota se meille soittaa. Värit, äänet ja syksyn tuoksut. Aistikaamme ne kaikilla aisteillamme, vaikka ihan takapihalla tai parvekkeella. Miksi ei lähteä syysretkelle paistamaan makkarat ja keittämään nokipannukahvit keskelle kaunista luontoamme. Niin kuin puut ja pensaat keräävät nyt lehdistään energian runkoonsa ja juuriinsa, valmistautuen talven tuloon ja uuteen kevääseen, voimme me myös ammentaa energiaa kohden talvea kauniista syysluonnostamme.

Ei kun nauttimaan, eikä maksa mitään??

Mikko Reitti
Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski